Otmica direktora fudbalskog kluba Liteks Angela Bončeva (47), koji je nestao ispred svoje kuće 21. maja i za kojim policija još uvek traga, ponovo je u javnosti bugarske pokrenuo pitanje borbe protiv organizovanog kriminala. Bončev je, kako pišu mediji u Sofiji, nestao ispred svoje kuće kada je od strane „nepoznatog lica pozvan da uđe u kola, kada mu se gubi svaki trag“.

Otmica direktora fudbalskog kluba Liteks Angela Bončeva (47), koji je nestao ispred svoje kuće 21. maja i za kojim policija još uvek traga, ponovo je u javnosti bugarske pokrenuo pitanje borbe protiv organizovanog kriminala. Bončev je, kako pišu mediji u Sofiji, nestao ispred svoje kuće kada je od strane „nepoznatog lica pozvan da uđe u kola, kada mu se gubi svaki trag“. Policija sumnja da je Bončev poznavao lice koje ga je pozvalo da uđe u kola. Mediji spekulišu da je bogati vlasnik Liteksa otet da bi se za njegovo puštanje zatražio visoki otkup.
I najnovija otmica jednog bugarskog biznismena ponovo je u centar pažnje ovdašnje, ali i javnosti EU, vratila pitanje primene zakona u borbi protiv organizovanog kriminala. Analitičari podsećaju da u pregovorima o članstvu u uniji koji su započeli 1997. Bugarskoj nisu postavljani uslovi vezani za primenu zakona u borbi protiv organizovanog kriminala, jer su zakoni i u ovoj oblasti pravosuđa bili usaglašeni sa onima u Uniji.
Iz Brisela poslednjih meseci vlastima u Sofiji stižu kritike i pretnje da ukoliko ne budu preduzete snažne zakonske mere u borbi protiv organizovanog kriminala unija neće „priznavati presude bugarskih sudova“. Sofija se upozorava i na veliki broj nerešenih slučajeva ubistava i otmica, kao i na gotovo „ne primetan rad“ Komisije za konfiskaciju imovine stečene organizovanim kriminalom, kojoj su „vezane ruke“ jer sudovi nisu doneli presude. Mediji podsećaju na nedavni tekst u Tajmsu u kojem je izneta konstatacija da se bugarske vlasti „nedovoljno efikasno bore protiv organizovanog kriminala“, te da je SAD „zabrinuta zbog toga što nije doneta nijedna presuda za organizovani kriminal, kao i da niko od vođa kriminalnih grupa nije uhapšen“.
Ovde se sve češće mogu čuti i konstatacije da su uprkos velikim ulaganjima u reforme u pravosuđu, koje je podstakla EU, u sudovima ostali „isti ljudi koji nemaju snage da se bore protiv organizovanog kriminala“. Otuda ideja o primeni „irskog recepta“, prema kojem predstavnici kriminalnih grupa bivaju osuđeni, a potom dobiju šansu da dokazuju svoju nevinost, ima sve više zagovornika u stručnoj javnosti ove zemlje koja je pre godinu i po dana postala punopravna članica unije.
– Očigledno da su zakoni usaglašeni sa onima u Uniji, ali je loše što se oni ne primenjuju u praksi, konstatuju bugarski mediji, najavljujući mogućnost još većih pritisaka iz EU na vlast u Sofiji da počne otvorenu borbu protiv organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari