Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je juče da svako, pa i bivši predsednik Vlade Ivo Sanader, može očekivati pravedno i brzo suđenje ukoliko do njega dođe.

„Ovo je definitivno stvar pravosuđa, nikako pitanje politike“, rekla je Kosorova novinarima, komentarišući jučerašnje izručenje Ive Sanadera, čije se prvo pojavljivanje pred hrvatskim istražiteljima očekuje sutra. Ona je istakla da su pravosuđe i Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala samostalni i osnaženi, pa da svako može da očekuje brzu i efikasnu istragu, a ako dođe do suđenja „pravedno i brzo suđenje“.

Upitana boji li se iskaza bivšeg premijera i može li njegov povratak da ugrozi vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), čiji je Sanader bivši predsednik, Jadranka Kosor je odgovorila da je HDZ stranka koja se odlučila za borbu protiv korupcije bez ostatka. „Naše temeljno načelo je da niko nije nedodirljiv, da borba protiv korupcije mora ići prema svima bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu pripadnost“, naglasila je ona.

Bivši premijer Ivo Sanader, koga hrvatsko pravosuđe u nekoliko slučajeva tereti za korupciju, izručen je u ponedeljak uveče Hrvatskoj iz Austrije gde se u pritvoru u Salcburgu nalazio sedam meseci. On je iz Austrije u zagrebački zatvor Remetinec dovezen automobilom pod jakim obezbeđenjem. Njegov advokat čedo Prodanović izjavio je juče da će Sanader u danas u 13 časova početi da iznosi odbranu pred istražiteljima Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), ali nije mogao da kaže gde će se to dogoditi.

Prodanović je rekao da će posetiti Sanadera s kojim će ponoviti odbranu koju su pripremali poslednjih meseci u pritvoru u Salcburgu. Dodao je i da su mu iz zatvora javili da je bivši premijer smešten i da je sve u redu. Prodanović je rekao da ne zna kada će Sanadera u zatvoru posetiti članovi porodice, a mediji spekulišu da bi to moglo da bude danas. Inače, vest o hapšenju Ive Sanadera centralna je tema svih medija Hrvatskoj i zasenila je sve druge događaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari