Sluša se čak u 51 zemlji: Radio Zlatousti Mitropolije šumadijske iz Kragujevca obeležava 15 godina rada 1Foto: Facebook Radio Zlatousti

 

Sutra, na Petrovdan, u petak, 12. jula Radio Zlatousti Srpske pravoslavne eparhije šumadijske obeležava 15 godina svoga rada.

Radio je osnovani 2007. godine, blagoslovom ondašnjeg episkopa, a sadašnjeg Arhiepiskopa kragujevačkog i Mitropolita šumadijskog g. Jovana, a „Zlatousti” je prvi signal u etar uputio 12. jula 2009. godine, i od tada do danas emituje program svakodnevno 24 sata.

Radio Zlatousti je prvi crkveni radio u Kragujevcu i Šumadiji, i bez obzira na to koliko postoji ili će postojati u budućnosti upravo kao prvi specijalizovani radio imaće svoje mesto u istoriji medija u Šumadiji i njenom glavnom gradu, ne bez ponosa ističu njegovi osnivači.

Po Zakonu o javnom informisanju verske, odnosno crkvene radio stanice, pripadaju civilnom medijskom sektoru, a osim što se ovaj radio profilisao kao verski radio, on se istovremeno profilisao i kao medij kragujevačke zajednice. Zakon je ograničio rad verskih radio stanica na lokalnu sredinu, ali je Radio Zlatousti zahvaljujući emitovanju uživo preko interneta na adresi www.radiozlatousti.rs postao dostupan u celom svetu, i trenutno je slušan sa lokacija u 51. zemlji sveta.

Rad Radija Zlatousti spada u misionarsku delatnost Srpske pravoslavne crkve. Po rečima Svetih Otaca „sveto delo Jevanđelja služi onaj koji prima i kroz delanje daje drugima”.

– Misija Radija Zlatousti u Šumadiji i Kragujevcu bila je da „otvori svoja usta” da ona, po rečima Psalmopojca, kazuju slavu Božju. Kao sejač Božanske reči osim informacija iz Srpske pravoslavne eparhije šumadijske, Srpske pravoslavne crkve, ovaj Radio redovno donosi i vesti iz Pomesnih pravoslavnih hrišćanskih crkava, kao i iz hrišćanskog sveta, a s vremena na vreme tu su i informacije iz drugih verskih zajednica, kaže za Danas novinarka Gordana Jocić, odgovorna urednica Radija Zlatousti.

Po njenim rečima od preko 100 emisija čiji su serijali producirani u prethodnih 15 godina izdvajaju se emisije: „Pastirska pouka”, „Duhovni lug”, „Zašto verujem”, „Carigrad Megalopolis”, „Žeđ” o bolestima zavisnosti, „Putokazi Jasenovca”, „Zadužbine Obrenovića”, „Zadužbine Karađorđevića”, „Izazovi istorije”…

U pripremi za jesen su emisije: „Kragujevac – moj grad”, „Moj dobri rode” – tragovima Alekse Šantića i Jovana Dučića, kao i emisija „Hristos u srpskoj kinematografiji” koja je već imala svoje pilot izdanje i koja je nastavak serijala Hristos u svetskoj kinematografiji, Hristos u svetskoj književnosti i Hristos u srpskoj književnosti.

U rad Radija Zlatoustog uključivali su se svojim autorskim emisijama i poslenici udruženja osoba sa invaliditetom, književnik Aleksandar Janjušević, magistar farmacije Bata Marković, poznati kragujevački ginekolog u penziji Miroslav Folić i poznati kragujevački knjižar Nebojša Grujić.

Radio Zlatousti je producirao i oko 20 radio drama u režiji Marka Misirače i izvođenju glumaca Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Glasilo Eparhije šumadijske Radio Zlatousti gotovo redovno dobija podršku Ministarstva informisanja Republike Srbije, Ministarstva pravde – Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i Grada Kragujevca.

U saradnji sa Ministarstvom informisanja Republike Srbije ovaj medij je do sada organizovao više stručnih skupova za urednike i novinare crkvenih medija u Srbiji, stručnih obuka u saradnji sa Fondacijom „Konard Adenauer” i profesionalnih obuka članova Udruženja osoba sa invaliditetom.

Radio Zlatousti jedan je od osnivača Medijskog skloništa, a danas član Medija haba u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari