Službeni automobili Republike Srbije dodeljuju se na korišćenje bez jasnog pravnog osnova i pisanih kriterijuma, saopštio je zaštitnik građana Saša Janković.
U saopštenju se ističe da se na taj način krše principi dobre uprave i otvaraju mogućnosti za zloupotrebe i neracionalno korišćenje državne imovine na štetu građana.

Službeni automobili Republike Srbije dodeljuju se na korišćenje bez jasnog pravnog osnova i pisanih kriterijuma, saopštio je zaštitnik građana Saša Janković.
U saopštenju se ističe da se na taj način krše principi dobre uprave i otvaraju mogućnosti za zloupotrebe i neracionalno korišćenje državne imovine na štetu građana. Zaštitnik građana Saša Janković to je utvrdio u postupku kontrole pravilnosti rada Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koji je vodio od aprila 2008.
Ombudsman je o tome obavestio Vladu Srbije i predložio joj da u najkraćem roku donese propis kojim će biti utvrđeni kriterijumi za korišćenje državnih automobila. Istovremeno, ombudsman je Vladu, koja imenuje rukovodstvo Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, obavestio da odgovorni u tom državnom organu od 2. aprila 2008. nisu ombudsmanu dostavili podatke o službenim automobilima kojima Uprava raspolaže, funkcionerima i državnim službenicima koji ih koriste i kriterijumima za dodelu vozila.
„Time su prekršili Zakon o zaštitniku građana koji organe uprave i zaposlene u njima obavezuje da ombudsmanu, u roku koji on odredi, pruže sve podatke od značaja za postupak koji vodi, odnosno koji su potrebni za ostvarenje cilja njegovog preventivnog delovanja, i to bez obzira na stepen tajnosti tih podataka“, dodaje se u saopštenju.
Transparentno i odgovorno postupanje po propisima, u kome nema mesta za samovolju, objašnjava Janković, jedan je od osnovnih elemenata dobre uprave za koju građani plaćaju i koju s pravom očekuju, pa i u stvarima koje se tiču raspolaganja državnom imovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari