Prema poslednjim podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu, u Pirotskom okrugu krajem septembra na posao je čekalo 14.764 nezaposlena lica od kojih su 7.434 žene, što čini 50 odsto.

Broj nezaposlenih u septembru, u odnosu na avgust, smanjen je za 368 lica.

Najviše nezaposlenih je u pirotskoj opštini – 8.479, u Beloj Palanci na posao čeka 2.657, u Babušnici 2.027, a u Dimitrovgradu 1.601. lice.

Portparol filijale NSZ u Pirotu Miljan Jonić izjavio je juče da je u svim opštinama Okruga smanjen broj nezaposlenih .

– U periodu od oktobra 2008. do maja ove godine beležili smo stalni rast broja nezaposlenih, da bi od maja ove godine taj broj počeo da opada te je manji za 1.502 lica. Sa evidencije naše službe od januara do septembra ove godine zaposlilo se 3.971 lice ili 62,5 odsto ukupnog zapošljavanja. U kategoriju dugoročno nezaposlenih lica koja na posao čekaju jednu ili više godina, spada 8.953 lica ili 60,6 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Učešće žena u ukupnoj dugoročnoj nezaposlenosti je 4.811 ili 53,7 odsto – kaže Jonić.

Direktor filijale NSZ u Pirotu Jovan Đorđević najavio je juče Sajam zapošljavanja 12. novembra u Pirotu.

– Učešće na Sajmu najavilo je preko 20 poslodavaca koji su zainteresovani za prijem šezdesetak radnika različitih profila i svih stručnih sprema – rekao je Đorđević, dodajući da je posle prolećnog sajma zapošljavanja svaki treći učesnik uspeo da se zaposli.

Đorđević kaže da će filijala NSZ krajem novembra ili početkom decembra organizovati četiri različita kursa za 40 nezaposlenih lica koja će se prekvalifikovati.

– U Pirotu ćemo organizovati četiri kursa za pekare, kozmetičare, grnčare i obućare – rekao je Đorđević, dodajući da se obuke realizuju u skladu sa potrebama tržišta rada i poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari