Služba za lečenje plućnih bolesti Doma zdravlja u Novoj Varoši objavila je , povodom 24. marta Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, da je području novovaroške opštine broj obolelih od ove bolesti gotovo prepolovljen u odnosu na pre nekoliko godina, kao i da je na teritoriji čitave Republike taj broj smanjen za četvrtinu.

U Srbiji je u 2003. bilo 2.850 osoba obolelih od tuberkuloze, a četiri godine kasnije 2.150. Očekivanja republičkog Ministarstva zdravlja su da će daljim suzbijanjem ove bolesti uspeti da taj broj u ovoj godini svede na 1.900 osoba. U novovaroškom dispanzeru za plućne bolesti i tuberkulozu trenutno se leči petnaestak pacijenata, za razliku od 2004. kada se na evidenciji ove službe nalazilo duplo više obolelih od TBC. Ohrabruje podatak da u prva tri meseca ove godine nije zabeležen značajan porast novoobolelih, a posebno što među trenutno obolelima nema dece.

Prema rečima dr Milke Baždar, načelnika službe za lečenje plućnih bolesti pri Domu zdravlja u Novoj Varoši, pre pet godina zdravstvene vlasti su tuberkulozu proglasile pretnjom za nacionalno zdravlje zbog naglog porasta obolelih usled siromaštva, ratova i velikih migracionih kretanja stanovništva, a godinu dana kasnije osnovana je i republička komisija za tuberkulozu. Ona je uz pomoć države i donatora prikupila oko četiri miliona dolara za različite programe prevencije i edukacije, koji će se, kako je predviđeno nacionalnom strategijom za suzbijanje ove bolesti, intenzivirati i proširiti do kraja 2010.

– Pokazatelji napretka su vidni, broj obolelih je smanjen i na području naše opštine situacija je stabilna i pod kontrolom. Ono što, međutim, zabrinjava je sve prisutnija rezistentnost na klasične antituberkulotike, koji su u nekom ranijem periodu bili garant uspešnog lečenja – ističe doktorka Baždar.

Prema njenim rečima, tuberkuloza je socijalna bolest od koje obolevaju siromašniji slojevi stanovništva, ali sve češće i ljudi sa čak visokim životnim standardom. Bolest se javlja usled imunološkog pada u organizmu , koja može biti izazvana preteranim fizičkim ili mentalnim zamorom, slabom ishranom, a usko je povezana sa alkoholizmom, pušenjem i narkomanijom, HIV pozitivnim i dijabetičarima. Na udaru TBC su i muškarci i žene podjednako, kao i najmlađi u populaciji stanovništva.

– Najčešći simptomi tuberkuloze su kašalj, opšta slabost i temperatura, ako traju duže od tri sedmice. Takođe se može javiti pojačano znojenje, naročito noću, otečene limfne žlezde, umor i pad telesne težine. Od presudnog je značaja da se osobe sa ovakvim smetnjama što pre jave lekaru , kako bi se odmah započelo sa lečenjem, koje kontinuirano traje najmanje šest meseci uz stalni nadzor i kontrole u narednih pet godina – kaže dr Milka Baždar i ističe da su ovdašnje službe patronaže i pneumofiziološkog dispanzera , povodom svetskog dana borbe protiv tuberkuloze , sprovele brojne akcije edukacije starijeg i mlađeg stanovništva i deljenja propagandnog materijala, kojima je našim sugrađanima sugerisano da je najbolja prevencija ove opake bolesti vođenje zdravog načina života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari