Sektor za IMS u Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, kako je navedeno u godišnjem izveštaju u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, uspešno je završio prošlu godinu.

Broj povreda je smanjen za 42 procenta, obavljen veliki broj buka iz BZR, nabavljena je zaštitna oprema u onim delovima kompanije u kojima je bila potrebna i veliki broj radnika obavio je zdravstvene preglede. -U toku 2013. godine izvršen je veliki broj pregleda i ispitivanja opreme za rad u TE „Kostolac A“, TE „Kostolac B“, PK „Drmno“ i PK „Ćirikovac“. Uočeni nedostaci na mašinama su otklonjeni, na transporterima sa trakom na PK „Drmno“ otklanjanje nedostataka je u toku, a elektro izolaciona oprema je uništena, kaže Tijana Perić, rukovodilac Sektora za IMS i navela da u 2013. nije vršeno ispitivanje uslova radne okoline, ali da će to biti učinjeno u toku 2014. godine. Za bezbedan i zdrav rad 2013. je u TE „Kostolac A“ je osposobljeno 36 osoba, u TE „Kostolac B“ 338, na PK „Drmno“ 1773, na PK „Ćirikovac“ 153 i u Direkciji 143 osobe. Kada su ostale obuke u pitanju može se navesti da je 1897 izvođača radova upoznato sa merama za BZR i pravilima ponašanja, kao i 125 studenata i učenika. Obuku iz oblasti zaštite od požara prošlo je 445, a za bezbedan rad viljuškariste tri osobe. U PD „TE – KO Kostolac“ je organizovana i obuka linijskog menadžmenta, gde je za ulogu lidera menadžera u razvoju kulture BZR pripremljeno 383 osobe.

Na preventivne i periodične lekarske preglede prošle godine upućeno je 2240 zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, od kojih je 2177 pregledano, a urađen je i ginekološki pregled 385 žena. U toku 2013. godine u PD „TE – KO Kostolac“ nisu organizovani sistematski i onkološki pregledi za zaposlene, rehabilitaciju koristilo 435, a rekreaciju 391 radnik. -U toku 2013. godine izvršena je nabavka potrebnih količina sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu za zaposlene koji imaju pravo i obavezu da ih koriste u obavljanju svojih poslova, a Služba za bezbednost i zdravlje na radu i linijski menadžment vršili su česte kontrole korišćenja sredstava i opreme lične zaštite. -U prošloj godini je bilo 36 lakih i 10 teških, od kojih jedna kolektivna povreda kod zaposlenih, kao i jedna lakša povreda radno angažovanog lica, za koje odgovornost za primenu preventivnih mera za bezbedan i zdrav rad ima naša kompanija. Broj povreda pod kontrolom poslodavca smanjen je za 27 povreda u odnosu na 2012. godinu i u cilju daljeg smanjenja povreda na radu potrebno je nastaviti pozitivnu praksu na unapređenju kulture BZR kod zaposlenih. Takođe je za 28 zaposlenih, za koje su periodični lekarski pregledi pokazali da nisu sposobni za obavljanje svojih poslova, potrebno pronaći odgovarajuće poslove koje mogu obavljati. Pored toga neophodno je uložiti veća novčana sredstva za održavanje opreme i objekata, ocenila je Tijana Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari