Načelnici republičke tržišne, sanitarne i inspekcije za rad za Pirotski okrug Slobodan Todorović, Leposava Veljković i Aleksandar Popović na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović, sumirali su rad u prošloj godini i istakli da se sve ispravnije radi i da je smanjen broj prekršaja i prijava.

Načelnici republičke tržišne, sanitarne i inspekcije za rad za Pirotski okrug Slobodan Todorović, Leposava Veljković i Aleksandar Popović na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović, sumirali su rad u prošloj godini i istakli da se sve ispravnije radi i da je smanjen broj prekršaja i prijava.
Načelnik Odeljenja Tržišne inspekcije Slobodan Todorović je rekao da su tržišni inspektori u prošloj godini u Pirotskom okrugu obavili 3.300 kontrola, podneli 222 prekršajne prijave, 32 objekta privremeno zatvorili i naplatili mandatne kazne u iznosu od tri miliona dinara.
– Jedan od naših prioriteta je rešavanje prijava građana. Tokom prošle godine rešili smo 114 njihovih prijava, doneta su 23 rešenja o otklanjanju nedostataka, podneto je 29 prekršajnih prijava, a zbog lošeg kvaliteta stavljena je van prometa roba u vrednosti od četiri miliona dinara. Van prometa smo stavili i belu tehniku, obuću i odeću u vrednosti od šest miliona dinara, a reč je o robi bez adekvatne ili nepotpune deklaracije. Kad je reč o akciznim proizvodima, u saradnji sa MUP tokom godine oduzeli smo 700 boksova cigareta. Ranijih godina, pre donošenja zakona o duvanu, mesečno smo oduzimali i po nekoliko hiljada boksova. Posle kontrola prodaje robe na zelenoj pijaci i na javnim površinama, podneli smo 41 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i oduzeli robu u vrednosti od 200.000 dinara. Zajedno sa Sanitarnom inspekcijom kontrolisali smo i promet igračaka i njihovu zdravstvenu ispravnost. Oduzeli smo 2.200 komada igračaka vrednosti 400.000 dinara – rekao je Todorović.
Načelnik Odeljenja sanitarne inspekcije Leposava Veljković je rekla da su sanitarni inspektori prošle godine obavili 1.523 pregleda, 92 kontrolna i 242 vanredna pregleda. Inspektori su napisali 187 rešenja, podneli 33 prekršajne prijave i izrekli 67 mandatnih kazni čija je vrednost pola miliona dinara.
– Na proveru čistoće je uzet 421 bris ruku, pribora i javnih površina, od kojih je bilo sedam neispravnih briseva ruku i 13 neispravnih briseva pribora i javnih površina. Rađena je i sistematska kontrola namirnica. Uzorkovali smo 418 namirnica, od kojih je 41 uzorak bio neispravan. Uništeno je 6.652 kilograma neispravnih namirnica. Broj lica koja smo kontrolisali je 3.890. Od toga je zbog kliconoštva ili neobavljenog sistematskog pregleda sa posla odstranjeno 146 lica – rekla je, pored ostalog, Veljkovićeva.
Načelnik Odeljenja inspekcije za rad i zaštitu na radu Aleksandar Popović je rekao da je uočen manji broj prekršaja poslodavaca, a smanjen je i broj prekršaja.
– U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu obavili smo 352 kontrole i podneli 128 prekršajnih prijava. U prošloj godini bilo je 27 povreda na radu, a podneli smo i dve krivične prijave. Posle podnošenja prekršajnih prijava, sudije za prekršaje izrekle su novčane kaze u iznosu od 2,5 miliona dinara. U oblasti radnih odnosa ukupno je bilo 986 kontrola. U tim kontrolama zatekli smo da rade neprijavljena 122 radnika. Posle naših kontrola i donetih rešenja, sa 75 radnika zaključeni su ugovori o radu. Doneto su ukupno 144 rešenja a podneta je 101 prekršajna prijava, a sudije za prekršaje posle tih prijava izrekli su kazne u iznosi od 8,4 miliona dinara – rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari