Globalna kriza i zabrane pušenja koje se, kao pandemija, šire svetom, dovode do smanjivanja potrošnje kubanskih cigara, popularnih „kubanki“, ili „kastrovki“, koje važe za najbolje u svetu i koje su bitan izvor prihoda te siromašne zemlje.

Prošla godina je završena s padom prodaje od više od tri odsto, odnosno zaradom od 390 miliona dolara, a u firmi „Habanos“, distributeru kubanskih cigara, očekuju da će bilans 2009. biti još porazniji. „Pojačava se kriza u potrošnji duvanskih proizvoda“, izjavio je potpredsednik „Habanosa“ Manuel Garsija, ne skrivajući zabrinutost. Sa svojim čuvenim brendovima, kao što su „monte kristo“, „kohiba“, „romeo i julija“ i „partagas“, „Habanos“ pokriva oko 70 odsto svetskog tržišta ručno pravljenih cigara, izuzimajući SAD, koje još drže embargo na proizvode iz Kube.

Kubanskih cigara, doduše, ima i u Americi, ali one tamo stižu švercerskim kanalima, najčešće preko Floride. U slobodnim carinskim prodavnicama (fri-šopovima), preko kojih se distribuira četvrtina proizvodnje cigara, pad prodaje je već iznad 11 odsto, što je posledica globalne krize, odnosno smanjivanja putovanja avionima i dolazaka turista na Kubu. Stižu podaci i o padu prodaje u svim zemljama koje tradicionalno važe za glavne uvoznike „kastrovki“ – Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj i Španiji, koje su se odlučile za nikotinsku prohibiciju na javnim mestima. Kubanskoj industriji duvana prošle godine su ozbiljne probleme napravili uragani, koji su uništili mnoge zasade duvana. Prema nekim procenama, uništeno je oko pet odsto godišnje proizvodnje od oko 450.000 tona.

Zamena za izgubljeni prinos se nije mogla naći, jer kvalitet kubanskih cigara počiva upravo na kvalitetu duvana proizvedenog na toj ostrvskoj zemlji. Stručnjaci često kažu: duvan je kao vino – njegov kvalitet zavisi od podneblja, a to znači od zemljišta i klime. Iako je duvan proizveden u Hondurasu i Nikaragvi vrhunskog kvaliteta, on se, kažu, ne može porediti s kubanskim, niti mu biti alternativa, zbog čega cigare sa oznakom „Hecho en Kuba“ (Proizvedeno na Kubi) i dalje nemaju pravu konkurenciju u svetu pušača.

Kubanci se sada nadaju da bi njihove probleme s plasmanom cigara mogao da ublaži novi američki predsednik Barak Obama, koji je najavio ukidanje 47-godišnjeg embarga SAD za kubanske proizvode. Uzdaju se i u ublažavanje antipušačkih propisa, pre svega u EU, čije pojedine članice već ističu da se sa strogošću prema pušačima preteralo. Koliko bi za Kubu bilo značajno ispunjavanje Obaminog obećanja govori podatak da se samo u SAD popuši 250 miliona, od oko 400 miliona cigara proizvedenih u čitavom svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari