Smanjena upotreba telefona u Beogradu zbog poskupljenja poziva 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Pravda i Vreme prenose i nova saznanja o pokušaju atentata na Hitlera, ali i priču o smanjenju upotrebe telefona u Beogradu

Pravda piše da su se apelu za mir koji su uputili holandska Kraljica Vilhemina i belgijski kralj Leopold pridružili i danski, norveški i švedski kraljevi. Svi su zabrinuti zbog gomilanja nemačkih trupa na holandskoj granici, zbog koga je holandska vlada naredila svim brodovima na Mezi i Mervedi da budu u pripravnosti.

Ukoliko bude potrebno poplaviće i ostatak svoje teritorije koja bi mogla da bude dovedena u opasnost. Šta će biti poplavljeno drži se u tajnosti, a plan za evakuaciju se pažljivo izvodi. Zabrinutost je velika jer apel Kraljice Vilhemine uopšte nije uzet u obzir u Nemačkoj.

Smanjena upotreba telefona u Beogradu zbog poskupljenja poziva 2

Pravda prenosi nova saznanja u vezi sa pokušajem atentata na Hitlera. Minhenske istražne vlasti prenose da je on bio dugo i pažljivo spreman na šta ukazuje vrlo precizno podešena sprava koja je iskorišćena, kao i mesto na koje je postavljena.

Himler, šef nemačke policije, smatra da tragovi vode u inostranstvo te je zato raspisana nagrada za hvatanje atentatora.

Među listovima Pravde našla se i priča o ženi koja je polila muža vrelom vodom. Đuro Vice posvađao se sa svojom ženom jer nije želeo da primi u kuću njenu nećakinju.

Nakon svađe i prepirke, Đura je istukao svoju ženu. Kada joj se nećakinja porodila, Đura nije želeo ni ovog puta da je primi u kuću, te je ženu ponovo istukao. Dok je spavao, ona ga je iz besa, polilila vrelom vodom, a on je nakon 20 dana izdahnuo u bolnici.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Među listovima Vremena, našla se i molba jednog đaka gimnazije u Skoplju. Naime, đaci na početku godine plaćaju 20 dinara za zdravstveno osiguranje, te bi troškovi lečenja trebalo da budu plaćeni.

Međutim, učenik je otišao u školsku polikliniku da previje prst, i zavoj koji su iskoristili bio mu je naplaćen. Pita se zašto, ako je već platio osiguranje početkom godine.

Smanjena upotreba telefona u Beogradu zbog poskupljenja poziva 3

Mađarska fudbalska reprezentacija stigla je u Beograd radi meča koji u nedelju igra sa jugoslovenskom reprezentacijom. Na železničkoj stanici ih je dočekao veliki broj sportista Predsednik mađarskih sudija Andrija Galfi rekao je da je pesimista u očekivanju da će mađarska reprezentacija ostvariti neki pozitivan rezultat:

– Ja sam pesimista u pogledu naše pobede jer poznajem snagu jugoslovenskog fudbala. Svakako se nadam da će ova utakmica produbiti dobre odnose između naših saveza.

Vreme piše da je usled obaveze plaćanja od pola dinara svakog telefonskog razgovora koji je iznad dnevnog minimuma, smanjena upotreba telefona u Beogradu. Naime od 15.000 telefonskih pretplatnika samo njih 4.000 prekoračilo je dozvoljeni minimum od četiri razgovora dnevno.

Za sve više od toga, moralo se platiti. Najviše su se žalile žene, koje je ova vest jako pogodila.

Kako vlasti navode, između 10 časova ujutru pa do 12 u podne, linije su bile izuzetno zakrčene što je sprečavalo prvenstveno poslovni svet da završava svoje obaveze. Zanimljiva činjenica je da svakog minuta 244 Beograđana razgovara telefonom, dok je zbog preduzetih mera prihod Glavnog telefona povećan za 365 hiljada dinara mesečno.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari