Nakon kraćeg remonta TE Pljevlja ponovo je u pogonu, ali nekoliko dana radiće smanjenim kapcitetom, što će dodatno smanjiti proizvodne planove Rudnika uglja.

Izvršni direktor Rudnika uglja Vuk Roćen najavio je da će isporuka uglja termoelektrani početi u narednim danima.

– Na deponiji trenutno ima 38.000 tona uglja i Rudnik uglja trenutno ne isporučuje ugalj termoelektrani. Isporuka će početi za dva dana, najavio je Roćen u izjavi za medije. Prema njegovim riječima sa početkom isporuke na deponiji će biti oko 25.000 tona uglja, što je ispod minimuma za normalan i siguran rad.

– Rudnik uglja željno očekuje početak isporuke uglja, jer se smo se našli u finansijskim problemima. Dodatan problem predstavlja što će u prvih sedam dana termoelektrana raditi smanjenom snagom, što znači da će manje trošiti uglja, što nam opet smanjuje naše proizvodne planove, samim tim imamo teškoće u radu i poslovanju, objašnjava Roćen. On je istakao da nema problema u komunikaciji između EPCG i Rudnika uglja, jer je takva situacija na tržištu energije, da su hidroelektrane radile sa 100 odsto kapaciteta obzirom da je to jeftinija varijanta proizvodnje struje.

– Pored toga, cijena struje na tržištu je vrlo niska, pa je interes EPCG bio da ne pravi veće troškove sa uključenjem TE budući da je električna energija iz termoizvora značajno skuplja nego ona iz hidroizvora, zaključio je Roćen. Iz uprave Termoelektrane saopšteno je da očekuju normalan nastavak rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari