Američke firme kojima je vlada tokom globalne finansijske krize dala spasilački paket od nekoliko milijardi dolara dobile su direktivu da smanje plate zaposlenih na najvišim pozicijama, navodi se u izveštaju. Sedam firmi koje su iz Trezora SAD dobile najveću finansijsku pomoć moraće da smanje osnovice zarada najbolje plaćenim službenicima i do 90 odsto.

Prema tom planu, ukupna suma isplaćena za 125 zaposlenih s najvišom platom u svakoj od firmi biće prepolovljena. Osim toga, širom zemlje preovladava gnev zbog visokih bonusa koje su isplatile firme, koje su morale da mole vladu za pomoć. Sedam kompanija na koje se ova odluka odnosi jesu Banka Amerike, Ameriken internešnel grup (AIG), Sitigrup, Dženeral motors, GMAC, Krajsler i Krajsler fajnenšel.

Očekuje se da SAD objave smanjenje zarada za zaposlene na visokim funkcijama u narednih nekoliko dana. Kenet Fajnberg, zvaničnik Trezora koji radi na pitanjima zarada kao dela programa Tarp, u okviru kojeg je izdvojeno 700 milijardi dolara za pomoć bankarskom sektoru, učestvovaće u pregovorima o zaradama sa predstavnicima iz svake kompanije ponaosob.

Zvaničnici bliski Fajnbergu kažu da će se planom, koji se tiče 25 zaposlenih s najvišim platama u sedam kompanija, u proseku smanjiti ukupna vrednost isplata za oko 50 odsto. Planom će se takođe promeniti oblik isplate da bi se uskladili lični interesi tih zaposlenih i dugoročnog finansijskog „zdravlja“ njihovih kompanija. Osnovica njihovih plata biće u proseku smanjena za 90 odsto.

Zaposlenima s najvišim zaradama takođe će biti potrebna dozvola da polažu pravo na olakšice vredne 25.000 dolara godišnje, uključujući članstvo u klubovima i korišćenje automobila kompanija. Kompanije su do sada bile u obavezi samo da obezbede vodeće smernice za korišćenje takvih luksuza. Međutim, još uvek nije poznato koliko će službenici na visokim pozicijama moći da zarađuju, odnosno kako će Gajnberg određivati cifru koja će im biti isplaćivana. Ovo se neće ticati manjih kompanija i onih koje su vratile pozajmljeni novac iz paketa pomoći, kao što je Goldman Sač i JP Morgan Kejs.

Predsednik SAD Barak Obama bio je otvoren za različite opcije kada je reč o isplatama bonusa, dok ostatak zemlje još uvek pati zbog posledica globalne finansijske krize. Ranije ove godine predsednik je rekao da oseća gnev zbog planova osiguravajuće kuće AIG, koja je primila finansijsku pomoć, da isplati službenicima na visokim pozicijama obećane bonuse od 165 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari