U Opštini Inđija lokalna samouprava se odlučila na jedan potpuno neuobičajen potez. Da bi povećali broj studenata koji dobijaju opštinsku stipendiju direktorima javnih preduzeća su smanjene plate, a biće skresani i troškovi reprezentacije opštinskih čelnika i u javnim preduzećima.

U Opštini Inđija lokalna samouprava se odlučila na jedan potpuno neuobičajen potez. Da bi povećali broj studenata koji dobijaju opštinsku stipendiju direktorima javnih preduzeća su smanjene plate, a biće skresani i troškovi reprezentacije opštinskih čelnika i u javnim preduzećima. Konkursom Fonda za stipendiranje studenata u Inđiji bilo je predviđeno da stipendije dobije 50 studenata, ali je predsednik Opštine Goran Ješić doneo zaključak na osnovu kojeg će stipendije dobiti svi studenti koji ispunjavaju uslove konkursa, odnosno ukupno njih 98.
– Dodatna sredstva za 48 studenata, koji nisu bili u prvih 50, a koji su zadovoljavali kriterijume po konkursu obezbedili smo tako, što smo, pre svega, smanjili plate direktorima javnih preduzeća, ali smo uštede ostvarili i smanjenjem troškova na ime reprezentacije u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima i ta sredstva usmerili za stipendije – kaže Ješić.
Po rečima predsednika Ješića, Opština je odlučna da pomogne mladim i ambicioznim ljudima u njihovom školovanju, jer svaki dinar uložen u studente nije potrošnja već investicija u budućnost .
Studenti će stipendije dobijati u deset mesečnih rata po 12.000 dinara, što ukupno iznosi 11.760.000 dinara. Stipendisti nemaju nikakvu obavezu prema opštini, a lokalna vlast planira da od Inđije napravi mesto u koje će se dobri studenti vraćati posle završenog školovanja.. Od 2000. godine pa do danas za stipendije studentima u Inđiji je obezbeđeno blizu 20 miliona dinara. Za narednu godinu najavljene su stipendije i za studente viših škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari