Skupština opštine Pirot, osnivač JP „Radio Pirot“, koje ni posle tri aukcije nije prodato jer nije bilo kupaca, neće moći više da ga finansira kao ranije, pa od direktora i Upravnog odbora traži da se uradi nova sistematizacija radnih mesta i smanji broj zaposlenih sa 11 na šest.

Opština je spremna da za petoro radnika, koji će biti proglašeni tehnološkim viškom, na ime socijalnog programa isplati odgovarajuće otpremnine. Sudbina ovog jedinog neprivatizovanog medija u Pirotu i dalje je neizvesna, zaposleni brinu za svoju budućnost, a opština nije odustala od njegove prodaje. Radio Pirot je jedini neprivatizovan medij u Pirotu. Osim direktora u Radiju radi i šest novinara i četiri tehničara. Radio Pirot postoji već 32 godine.

Pismo sa preporukom, odnosno nalogom o smanjenju broja radnika, zvanično je stiglo u Radio Pirot. Boban Nikolić, član Opštinskog veća i pomoćnik predsednika opštine za vanprivredu, kaže da su svi zainteresovani kupci kao glavni razlog odustajanja od kupovine Radija navodili isuviše veliki broj zaposlenih, te da ništa neće biti od privatizacije dok se ne reši problem viška radnika.

– Od direktora i Upravnog odbora tražimo da sagledaju ozbiljnost situacije, da urade novu sistematizaciju za šest umesto dosadašnjih 11 radnika. Posle toga bi se uradio plan i program rada JP „Radio Pirot“ za 2011. godinu sa finansijskim planom koji bi bio u skladu sa brojem radnika koji će ostati da rade. Rok da se uradi racionalizacija i nova sistematizacije je do kraja godine, kako bi na sednici SO Pirot, 28. decembra, bio usvojen plan i program rada. Radio Pirot će morati nešto da menja u svojoj organizaciji, programskoj šemi i načinu rada, jer neće moći više da računa da će kao ove godine iz budžeta dobiti 5,6 miliona dinara. Broj radnika mora da se smanji kako bi se pronašao kupac – kaže Nikolić.

U dopisu koji je opština uputila upravi Radija još se dodaje da je lokalna samouprava spremna da za pet radnika koji budu proglašeni tehnološkim viškom izdvoji odgovarajuće otpremnine u skladu sa zakonom. Nikolić računa da bi otpremnine iznosile od 250 do 300.000 dinara po zaposlenom, u zavisnosti od radnog staža i visine zarade koju je primao. Socijalni program bi se realizovao u januaru 2011. godine, a smanjene broja radnika, kako kaže Nikolić, omogućilo brže pronalaženju novog kupca, pošto opština nije odustala od njegove prodaje. Zaposleni su upoznati s ovom preporukom osnivača, svesni da se broj radnika mora smanjiti, ali se još uvek niko nije prijavio za dobrovoljni odlazak. Direktorka i glavna i odgovorna urednica Radio Pirota Olivera Kitanović kaže da posle analize situacije u kojoj se nalazi ovaj medij posle tri neuspele aukcije, očekuje da UO odbor donese odluke o neophodnosti smanjena broja zaposlenih na osnovu nove sistematizacije radnih mesta.

– Očekuje nas ozbiljan rez jer broj zaposlenih treba da bude skoro prepolovljen. Videćemo ko dobrovoljno želi da se prijavi za odlazak iz preduzeća uz otpremninu koju će ponuditi osnivač. Ukoliko ne bude zainteresovanih, moj zadatak će biti jako težak jer treba pomiriti socijalni momenat, pojedinačne ljudske sudbine i potrebe novog radija koji mora da ima kvalitetan kadar kako bi bio konkurentan i atraktivan za potencijalne kupce. Mislim da se svi pečemo na istoj vatri jer će biti teško onima koji će ostati bez posla, ali i onima koji ostaju niko ne garantuje da će u Radiju dočekati penziju. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da će oni koji ostanu morati to i da opravdaju jer im je pružena šansa koju neko drugi nije dobio – kaže Kitanovićeva. Opština Pirot već nekoliko godina dotacijama iz budžeta pomaže rad lokalnih medija. Da nije te pomoći mnogi od medija u gradu bi se odavno ugasili. Ove godine za rad medija iz opštinskog budžeta je izdvojeno više od 15 miliona dinara, a za narednu godinu planirano je 15 miliona dinara. U taj iznos ulaze i sredstva namenjena Radio Pirotu, ali sa smanjenim brojem radnika.

U Pirotu osim ovog Radija, postoje još dve privatne radio stanice, dve privatne televizije i dva privatna lista.

Nema biznisa od otpremnina

Novinarka Radija Snežana Manić, sa stažom od 24 godine, smatra da neće biti dobro ni onima koji ostanu, ali ni onima koji odu iz Radija.

– Oni koji odu neće moći da dobiju neki posao, a otpremnina neće biti dovoljna da sami započnu neki biznis. Ništa bolje neće biti ni onima koji ostanu. Sve zavisi od kupca, ali među kandidatima zainteresovanim za kupovinu našeg medija nema onih koji bi se ozbiljno bavili Radijom i njegovim radom. Razmišljala sam o odlasku, ali ću videti kakvi se uslovi iz socijalnog programa nude – kaže Manićeva.

Kako dočekati penziju

Šef tehnike u Radio Pirotu Miodrag Živković, 32 godine staža, kaže da je u godinama kad se teško nalazi novi posao. – Ko će mene u 57. godini da zaposli. Nisam razmišljao o odlasku, bez obzira na to koliko bude iznosila otpremnina s kojom neću moći da čekam penziju – kaže Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari