Smanjiti rodni jaz prilikom zapošljavanja u Pirotu 1

U aktuelnom sazivu pirotskog poarlamenta, prvi put su na čelu ovog političkog tela žene. Predsednica Skupštine je Milena Dimitrijević, a njena zamenica Katarina Tančić.

Novoizabrana predsednica Skupštine grada pedijatarka dr Milena Dimitrijević je još na konstitutvnoj sednici izjavila da je za nju izbor na ovu funkciju velika čast.

– Ponosna sam zbog izbora. Trudiću se maksimalno koliko mogu da uložim svo svoje znanje, političku kulturu i zrelost koju sam stekla radeći sa ljudima u Skupštini grada poslednjih osam godina. Ovo je veliki lični izazov za mene i promena. Moja velika ljubav, pedijatrijski posao će malo mirovati, ali moji pacijenti ne treba da brinu. Drago mi je što sam prva žena koja je izabrana na ovu funkciju. Sastav odbornika je odličan, ima dosta mladih i biće dobre energije za rad u Skupštini. Nadam se da će Skupština uspešno funkcionisati, rekla je tada nova predsednica Skupštine grada Pirota.

Godinu dana kasnije, Dimitrijevićeva kaže za Danas da je Grad Pirot posvećen sprovođenju politike jednakih mogućnosti za sve.

– Jedan od bitnih aspekata u okviru razvoja društvenih delatnosti u gradu biće razvoj mehanizama za rodnu ravnopravnost. Sada postoji zakonski okvir za nadležnosti lokalne samouprave, što nas obavezuje da kontinuirano pratimo stanje ostvarivanja rodne ravnopravnosti i da vodimo politiku jednakih mogućnosti za žene i muškarce. Pitanjem rodne ravnopravnosti Grad Pirot se posvećeno bavi godinama unazad. Formirana je Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, potpisana je Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti, Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost je u završnoj fazi izrade, formirana je Ženska odbornička mreža Skupštine grada, uvedeno je rodno odgovorno budžetiranje. Na narednoj sednici Skupštine grada imenovaće se novi članovi Komisije za rodnu ravnopravnost i novina je da će ona biti stalno skupštinsko radno telo, koje će sve akte koji se upućuju Skupštini razmatrati iz rodne perspektive. Pored Komisije obrazovaće se i Savet za rodnu ravnopravnost, a imenovana lica će biti predstavnici ustanova, organa i organizacija koje koje se bave oblastima značajnim za rodnu ravnopravnost, kaže Dimitrijevićeva.

Kao vrlo bitan cilj jeste, ističe, ekonomski položaj žena i rad na osnaživanju žena i njihovom većem učešću u životu lokalne zajednice i šire.

– Zato je cilj – postizanje zaposlenosti jednako za muškarce i žene. Sada postoji rodni jaz u stopama zaposlenosti (kod muškaraca 55,5 posto i 43,4 odsto kod žena). Stopa nezaposlenosti na tržištu rada je 18,1 odsto kod muškaraca, a 43,4 posto kod žena. Žene iz seoskih naselja su isključene sa tržišta rada i najčešće su angažovane na neplaćenim porodičnim ili kućnim poslovima. Takođe se one mnogo više angažuju oko čuvanja dece, starih i nemoćnih lica. Većina žena nije svesna nametnutih obaveza zahvaljujući patrijarhalnim stavovima naše sredine, da je žena ta koja mora jedina da brine o deci i bolesnim roditeljima, napominje predsednica Skupštine grada Pirota Milena Dimitrijević.

Da podsetimo, ovde je početkom juna održana i konstitutivna sednica Ženske odborničke mreže u Pirotu koju čine 23 odbornice Skupštine grada od 56 odbornika. Za koordinatorku je izabrana Milena Dimitrijević, a njena zamenica biće Dragana Tončić, aktuelna načelnica Pirotskog upravnog okruga. Mreža je nepolitičko telo. Radiće se na unapređenju položaja žena, ekonomskom osnaživanju i na drugim važnim temama. U ovom telu su sve odbornice lokalnog parlamenta. Formiranje mreže podržao je i gradonačelnik Pirota koji je poželeo uspešan rad ovog tela.

Ravnopravnost sve izraženija

U Skupštini grada žene su zastupljene sa 33,9 posto i takvo učešće je u kontinuitetu od 2016. godine. Od 2012. do 2015. u Skupštini grada je bilo samo 3,6 posto žena. Gradsko veće ima devet članova a tri su nežnijeg pola. U Gradskoj upravi podjednaka je zastupljenost žena i muškaraca na rukovodećim mestima. Među direktorima javnih preduzeća nema žena, ali ih ima ih pet na čelu javnih ustanova u gradu (Galerija, Biblioteka, Centar za socijalni rad, Crveni krst, Predškolska ustanova). U upravljačkim telima ustanova podjednako su zastupljene žene i muškarci. U nadzornim odborima javnih preduzeća dominiraju muškarci (80 odsto).

Ovaj tekst je deo projekta „Žene u životu i politici u Pirotu – nekad i sad“ i delom je podržan iz Grada Pirota

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari