Broj nezaposlenih lica u Pirotskom okrugu u prvih deset meseci ove godine smanjen je za čak 1.000 lica, što se nije desilo poslednjih nekoliko godina, mada je i dalje veliki broj onih koji čekaju na zaposlenje.
Direktor Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu Branimir Jovanović kaže za da je prvi put posle dugo godina uočen trend pada nezaposlenosti u celom Okrugu.

Broj nezaposlenih lica u Pirotskom okrugu u prvih deset meseci ove godine smanjen je za čak 1.000 lica, što se nije desilo poslednjih nekoliko godina, mada je i dalje veliki broj onih koji čekaju na zaposlenje.
Direktor Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu Branimir Jovanović kaže za da je prvi put posle dugo godina uočen trend pada nezaposlenosti u celom Okrugu.
– O tome najbolje svedoči podatak da je na početku godine bilo evidentirano 16.500 nezaposlenih na području pirotske, dimitrovgradske, belopalanačke i babušničke opštine, a početkom novembra oko 15.500 nezaposlenih – kaže Jovanović.

Konačno do posla

Metalostrugar Miloš Panić (26) iz Pirota je sedam godina bez posla. Filijala NSZ u Pirotu će u narednih šest meseci kroz program osposobljavanja volontera za samostalan rad finansirati njegov pripravnički staž.

– Na više mesta sam svih ovih godina konkurisao, ali nigde do sada nisam radio.Godinama sam obijao pragove i ove filijale i kod mnogih poslodavaca kucao na vrata. Konačno ću doći do posla – kaže Panić.

Profesor književnosti Mima Jovanović-Janaćković je na evidenciji NSZ bila oko dve godine.Jedno vreme je radila kao lektor u lokalnom listu a odskora je primljena na određeno vreme u Srednjoj stručnoj školi.

– Do sada sam konkurisala u više škola. Nacionalna služba zapošljavanja kad god iskrsne neki posao zove. Tako je bilo i sada kada se pojavilo slobodno mesto u ovoj školi. Da li ćete dobiti posao ne zavisi od Nacionalne službe, već od poslodavaca – kaže ona.

Prema podacima Filijale NSZ u Pirotu od početka godine na području Okruga na određeno i neodređeno vreme zaposleno je 8.516 lica, od kojih 3.679 u prerađivačkoj industriji, 1.640 u trgovini, 663 u građevinarstvu i 518 lica u obrazovanju. Poslodavci su uglavnom tražili stručnu radnu snagu, mada je na evidenciji Nacionalne službe u Pirotu od ukupnog broja armije nezaposlenih 6.305 ili 40,6 posto je nestručnih ili lica sa završenom ili nepotpunom osnovnom školom.
– Upoređujuči navedene statistističke podatke i analizirajuči kretanje nezaposlenosti kroz značajan priliv novoprijavljenih na osnovu pokrenutih stečajnih postupaka, uočen trend pada ukupne nezaposlenosti što je posledica je ne samo porasta tražnje za radnom snagom, već i niza aktivnosti Flijale i mera aktivne politike zapošljavanja. Tu prvenstveno mislim na individualni savetodavni rad sa nezaposlenim licima, finansijske podsticajne mere za sopstveni biznis, program pripravnika, obuku i edikaciju, kao i izvođenje javnih radova – kaže Jovanović.
Prema poslednjim podacima Službe na posao u Okrugu čeka 15.777 lica od kojih je najviše u najvećoj pirotskoj opštini – 8.777. U Beloj Palanci na posao čeka 2.730, u Dimitrovgradu 1.008, a u Babušnici 2.262 lica.
Nezaposleni sa jugoistoka Srbije šansu za posao vide i u javnom radovima koje finansira Ministartvo ekonomije i regionalnog razvoja. Državni sekretar u ovom ministarstvu Vladimir Ilić nedavno je uručio ugovore za 8 projekata koji će se finansirati kroz javne radove – četiri iz Pirota i četiri iz Bele Palanke. Njihova ukupna vrednost je devet miliona dinara a biće angažovano 120 lica sa evidencije ove Službe. Projekti se odnose na elektronsku obradu podataka matične evidencije, pomoć starim i socijalno ugroženim licima, njihovu socijalnu zaštitu, rekonstrukciju seoskih vodovoda, sanaciju divljih deponija i očuvanje kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari