Novi Pazar dobija prvu "pametnu zgradu" 1Foto: Grad Novi Pazar

Novi Pazar bi do kraja godine trebalo da dobije “Smart city centar”, ustanovu koja će okupljati mlade IT stručnjake iz ovog grada i regiona, a biće preteča tehnološkom parku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Za izgradnju i opremanje budućeg Centra Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj opredelilo je 45 miliona dinara, dok će lokalna samouprava dodati još 30 miliona.

Prostorije centra, površine preko 1.000 kvadrata, biće obezbeđene nadogradnjom dela Kulturnog centra, a očekuje se da radovi počnu na leto.

“Centar će okupljati mlade iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Raške i okoline i oni će u njemu moći da razvijaju svoje ideje, da osnivaju firme, ostanu u svojim mestima, da u njima troše plate i doprinesu razvoju ovog regiona”, kazao je direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA” Samir Kačapor.

Centar će u početku poslovati u sklopu te agencije, ali su planovi da u budućnosti bude poseban poslovni entitet.

“Cilj je da Smart city centar preraste u tehnološkiu park koji će činiti nekoliko fabrika pod jednim krovom. Izgradnjom ovog centra pravimo uslove za otvaranje novih, softverskih, fabrika”, naveo je Kačapor.

Dodao je i da će, umesto lokalne samouprave, operativne troškove Centra u budućnosti snositi Ministarstvo inovacija.

Menadžer postojećeg Regionalnog inovacionog start – up centra, koji je počeo sa radom pre dve godine, Šemsudin Plojović kazao je da će novi, Smart city centar, raditi na edukaciji IT stučnjaka, njihovoj pripremi za tržište, sarađivati sa IT i drugim inovativnim kompanijama i pomagati start – up biznise.

“Tokom dve godine rada Start – up centra pokazali smo da Novi Pazar ima mnogo talentovanih i kreativnih mladih ljudi. Organizovali smo besplatne obuke za njih, a svi oni koji su ih uspešno prošli su našli zaposlenje. Takođe, pomogli smo osnivanje i osam start up kompanija. Prepoznaje se IT industrija u Novom Pazaru, već imamo 100 mladih koji rade ovde, od kuće, a zarađuju i troše svoje plate koje su znatno više od prosečnih u Srbiji”, navodi Plojović.

Direktor Kulturnog centra, partnera na realizaciji ovog projekta, Husein Memić ocenio je da je izgradnja Smart city centra jedan od najznačajnijih projekata u poslednje vreme u Novom Pazaru.

“Centar će biti prva pametna zgrada u Novom Pazaru, a za 10 godina ćemo biti grad sa najviše inovacija. Nećemo imati odliv mladit IT stručnjaka”, poručio je Memić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari