Obraćamo vam se u ime grupe meštana, izletnika i ribolovaca sa molbom da nam pomognete, jer do sada niko nije imao sluha za naše probleme. Nadamo se da ćete se vi odazvati našem problemu kako ne bi došlo do ekološke katastrofe u našem mestu, koje je gusto naseljeno i ima prelepo jezero, ali je ono nažalost pretvoreno u pokretnu deponiju, kao što se može videti u priloženim slikama.


Zbog neodgovornosti opštine Rožaja, i njihovih službenika, gradska deponija Rožaja nalazi se na obali reke Ibar, koja se uliva u jezero Gazivode i gde zadnjih 10 godina nabujala reka donosi ogromne količine smeća u jezero. Ribariće i jezero Gazivode nalaze se na teritorije opštine Tutin, ali opština i određeni službenici su pokazali veliku neodgovornost i nemarnost kada je u pitanju ovaj problem, tako da je i reka Vidrenjak, koja prolazi kroz Tutin, ugrožena sa mnogo priključenih kanalizacija i drugih otpadnih voda. Na obalama stoje prave male deponije smeća, kada nivo reke poraste, sve se to uliva ponovo u jezero Gazivode. Opština Tutin je pokazala apsolutnu neodgovornost i nemarnost kada je u pitanju jezero Gazivode, koje je i jedan veliki rezervoar ribe, gde ima i velika raznovrsnost riba, poput šarana, smuđa, klena, soma i mnogih drugih, gde dolaze ribolovci, sportski ribolovci iz svih delova Srbije a i bivše Jugoslavije. Jezero Gazivode je posedovalo i prelepe obale gde su se meštani i turisti mogli rashladiti u vrelim letnjim mesecima, ali nažalost pojedinci su bespravno zauzeli sve prelepe obale jezera i bespravno sagradili vikendice. Kao što je i slučaj sa plažom Pode, koja je nekada bila i jedna od najposećenijih plaža. Sa problemom bespravne gradnje upoznata je i nadležna inspekcija, ali nije bilo nikakvih rezultata. Na jezeru Gazivode se tradicionalno održavao maraton u plivanju „ Safet Mavrić Ćako“, ali zbog navedenih problema i to je zapostavljeno. Zbog nagomilanog smeća i otpada koje se taloži na površini jezera meštani strahuju da ne dođe do epidemije. Ovo su samo neki od problema sa kojima se jezero Gazivode i meštani suočavaju u poslednjih 10 godina.

Jezero Gazivode je ukras ne samo mesta Ribarića nego i celog regiona, a i Srbije, tako da ne bismo smeli da ono što su naši dedovi gradili godina mi uništavamo, i prava je šteta da jedno ovako veliko prirodno bogatstvo bude zapostavljeno i uništeno zbog neodgovornosti malog broja ljudi.

Molimo vas da pomognete da se sa našim problemom upozna javnost Srbije kako bismo rešili nagomilane probleme. Jer do sada niko nije pokazao interesovanje da nam pomogne iako su svi upoznati, kako mesna zajednica tako i opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari