Upravljanje komunalnim otpadom tema je koja okupira većinu gradova i regija u Srbiji i bez njegovog kvalitetnog rešavanja nema ulaska u EU. Svesni ove činjenice i Sremci su krenuli u rešavanje problema odlaganja otpada. Opština Inđija je animirala deo sremskih opština da zajednički pristupe realizaciji izgradnje regionalne deponije, jer im je otpad zajednička briga.

Upravljanje komunalnim otpadom tema je koja okupira većinu gradova i regija u Srbiji i bez njegovog kvalitetnog rešavanja nema ulaska u EU. Svesni ove činjenice i Sremci su krenuli u rešavanje problema odlaganja otpada. Opština Inđija je animirala deo sremskih opština da zajednički pristupe realizaciji izgradnje regionalne deponije, jer im je otpad zajednička briga. Šid, Ruma, Irig, Inđija, Stara Pazova i Sremski Karlovci opredelili su se za izgradnju jedne regionalne deponije koja je ovih dana u Inđiji bila predmet prezentacije za predstavnike komunalnih preduzeća pomenutih sremskih opština, a uskoro će biti i na javnoj raspravi.
Prema oceni direktora JKP Komunalac u Inđiji Slavka Puvače najvažniji komunalni projekat ove i naredne godine upravo je izgradnja regionalne i sanacija postojeće deponije za smeće. – Plan izgradnje regionalne deponije urađen je u saradnji sremskih opština s Tehničkim fakultetom i stručnjacima koji se bave zaštitom životne sredine i nedavno smo ga prezentovali predstavnicima sremskih opština. Plan sadrži odabir lokacije, idejni projekat, finansijsku strukturu i sve što je bitno za upravljanje komunalnim otpadom. Ostavljeno je da se opštine o tome izjasne i eventualno stave svoje primedbe i sugestije na ponuđeni materijal kako bi se uradila konačna verzija – navodi direktor inđijskog Komunalca.
U opticaju su tri lokacije, sve tri na području inđijske opštine, tačnije nadomak Inđije. Planirani prostor je 20 hektara, što može da zadovolji potrebe u narednih četvrt veka. Odabir bi trebalo da se izvrši tokom jeseni, a ekolozi će imati glavnu reč. Ceo projekat je „težak“ blizu šest miliona evra, s tim što postoji više opcija za finansiranje.
– Jedan od mogućih predloga je da sve opštine potpisnice ugovora učestvuju u finansiranju ovog projekta, s tim što bi se predvidelo jedno posebno regionalno preduzeće odvojeno od postojećih komunalnih preduzeća koje bi se bavilo upravljanjem komunalnim otpadom. Ovakav način finansiranja ima svojih prednosti i nedostataka. Prednost je što bi se formiralo domaće regionalno preduzeće, a nedostatk je što bi pomenute opštine teško mogle izdvojiti toliki novac. Drugi, možda povoljniji način je iznalaženje strateškog partnera, što takođe ima svojih prednosti i nedostataka. Posebno treba biti obazriv u odabiru strateškog partnera, ceni komunalnog otpada i tu postoje različite varijante koje se moraju dobro proučiti – kaže Slavko Puvača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari