Smederevo: Hoće da ruše tvrđavu da bi napravili korzo 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

O nezakonitim poduhvatima smederevskog okruga koji su rušenjem istorijskih znamenosti i spomenika planirali načiniti korzo, ministra prosvete upozoravaju meštani, a o detaljima ovog slučaja nas obaveštava list Mali žurnal pre 110 godina.

Kako su imenovali ovaj poduhvat – zločin prema otadžbini, meštani Smedereva dodaju da se sprovodi na najotvoreniji nezakonit način.

Planira se da se u vazduh već ove nedelje bace prve dve hiljade kubnih metara spoljašnjeg bedema pomoću dinamita, piše Mali žurnal.

Smederevo: Hoće da ruše tvrđavu da bi napravili korzo 2
Foto: Screenshot
Digitalna.nb.rs

Podsećamo da je za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića donet zakon o čuvanju istorijskih dobara koji time što je još uvek na snazi obavezuje ministra prosvete da se zauzme i zaštiti sve istorijske spomenike.

Po odobrenju ministra prosvete se rušenja istorijskih znamenoisti mogu vršiti, a kako smederevski okrug to odobrenje nema upitnio je kako su preduzeli da ruše jednu od najlepših srednjevekovnih građevina u Evropi.

Od ministra se očekuje da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ovom skrnavljenju građevina od istorijskog značaja stane na put.

Kako se ovakva dešavanja u budućnosti ne bi ponavljala a i pomenuta situacija zaustavila ministar bi trebao da učini sledeće:

1) Da imenuje stručnu komisiju sastavljenu od priznatih arhitekata, arheologa i istoričara umetnosti radi procene i suda kao da se učinjena šteta sanira i grad osigura od daljeg oštećenja.

2) Da podnosi optužbe protiv izvršilaca ovih i sličnih dela.

3) Da u idućem periodu Narodnoj skupštini predloži projekat zakona o istorijskim spomenicima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari