Smederevska bolnica podseća na Narodnu skupštinu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan 1911. godine dnevni list „Mali žurnal“ objavio je vest o tuči u Smederevskoj bolnici, koju je novinar ovog lista, potpisan kao Figaro, uporedio sa Narodnom skupštinom.

Naime, autor ovog teksta objašnjava da Smederevska bolnica počinje da podseća na Narodnu Skupštinu, jer „ono što je nekada dobio poslanik Nektarijević u skupštini, to je sad dobila kuvarica ovdašnje bolnice od jedne doktorke“.

Uzrok tuče između doktorke i kuvarice bio je jedan pešadijski kapetan iz Zaječara, koji je došao u goste kod svoje „rođake“ doktorke.

Smederevska bolnica podseća na Narodnu skupštinu 2
foto: screenshot/digitalna.nb.rs

G-đa doktorka je naravno za svog rođaka odmah obezbedila hranu i prenoćište u bolnici, ali kuvarica, kojoj ovo iz nekog razloga nije bilo pravo, nije htela da izvrši doktorkinu naredbu o povećanju obroka.

Kuvarica bolnice je potom „depešom obavestila o ovom događaju gospodina ministra unutrašnjih dela“.

Dalje u tekstu, novinar ovog dnevnog lista navodi da će o ovoj stvari, kao i o nekim krupnijim iz kojih se vidi kako je „nemoral razgranat u ovoj humanitarnoj ustanovi“ pisati opširnije, pošto je uveren da će čitaoce jako zanimati.

Na kraju zaključuje da treba sačekati da bi se videlo da li će načelnik ministarstva i ovom prilikom opet „preći ćutke preko ovog po svom običaju i pored tolikih referata“, kao i da je „stvar toliko razgolićena, da gore ne može biti“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari