"Smena, pa odgovornost pred zakonom": Sagovornici Danasa o fotomontaži Olivere Zekić u nacističkoj uniformi 1foto FoNet Milica Vučković

Zbog montirane fotografije u nacističkoj uniformi koju je postavila kao profilnu na društvenoj mreži, predsednica Saveta REM-a Olivere Zekić bi morala da odgovara, jer je prekršila Zakon o zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola, saglasni su sagovornici Danasa.

Oni smatraju da je nakon objavljivanja fotografije policija morala da reaguje, a kasnije i tužilaštvo i sud.

Advokat Vladimir Terzić kaže za Danas da je Olivera Zekić ovaj put, uz uobičajene nepristojnosti u javnom prostoru, zakoračila u krivično delo. On dodaje da je fotografisanje u nacističkoj uniformi, simbolički čin kojim su ispunjeni svi elementi bića krivičnog dela Rasna i druga diskriminacija iz Krivičnog zakonika.

– To krivično delo se vrši, između ostalih načina, i činjenjem javno dostupnim slika koje predstavljaju ideju, zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv određenih grupa ili lica, zasnovanih na rasi, boji kože, nacionalnosti i slično, a ona je na taj način javno odobravala, negirala postojanje ili značajno umanjivala težinu nacističkog genicida, zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina, koji su počinjeni u toj uniformi – ukazuje Terzić.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje nekoga ko se nalazi na visokoj društvenoj poziciji, mora se strože posmatrati.

Za početak, Zekićkina smena

– Za početak bi njena smena bila neophodna, a kasniji krivični postupak bi morao da vodi računa o potrebama pre svega generalne prevencije – smatra Terzić.

Advokat Nikola Lakić ocenjuje za Danas kao sramno ponašanje Olivere Zekić i javno propagiranje nacizma, a još sramnijim smatra izostanak reakcije državnih organa, pre svega MUP-a.

– U Srbiji, nažalost, nije krivično kažnjivo nošenje nacističkih simbola i pored činjenice da je Srbija za vreme Drugog svetskog rata od strane nacista propatila, ali zato u Srbiji postoji Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola ili obeležja, kojim se predviđaju prekršajne sankcije za isticanje nacističkih simbola kao što je to radila gospođa Zekić, i baš zato čudi izostanak reakcije MUP-a koji je morao da pokrene postupak po službenoj dužnosti – navodi Lakić.

"Smena, pa odgovornost pred zakonom": Sagovornici Danasa o fotomontaži Olivere Zekić u nacističkoj uniformi 2
Foto: Telegram/Olivera Zekić

Olivera Zekić je prvobitno rekla da je tu fotografiju okačila kao provokaciju, a potom je za Danas rekla da je to uradila zato su je godinama vređali, “pljuvali me, psovali, kleli i pozivali na razne kazne, uključujući i smrtnu”.

– Nasmejala sam se rulji u lice, i pokazala koliko su njihove “šale”, crteži i fotomontaže glupe i banalne. I mogu da ih podnesem, čak i da ih “prihvatim” – poručila je Zekič.

Njen „istup“ mnogi su osudili, uključujuči i Jevrejsku opštinu Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari