Najave iz pojedinih opozicionih stranaka o promeni vladajuće većine u lokalnom parlamentu bile su, pokazalo se, na subotnjoj sednici Gradske skupštine, „pucanj iz prazne puške“.

 Odbornici lokalnog parlamenta, uz povremene „povišene tonove“, što je ovde postao manir, razmotrili su i usvojili 31 tačku dnevnog reda, uz tvrdnju većine u gradskoj skupštini da će i dalje vladati koalicija koju čine SRS, „narodnjaci“, SPS i DSS.

Većinom glasova odbornika, u subotu su razrešeni v.d. direktora gotovo svih preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava, zatim su izabrani za direktore javnih komunalnih preduzeća, fondova i kulturnih institucija. Nije, inače, prihvaćen predlog opozicije da pre izbora dosadašnjih v.d. direktora u direktorska zvanja podnesu izveštaj o minulih stotinak dana rada, odnosno da saopšte javnosti šta su dosad učinili na prevazilaženju teškoća s kojima se suočavaju javna preduzeća u gradu na Veternici.

Direktore su dobili Direkcija za urbanizam, Komunalac, Parking servis, Turistička organizacija, JKP Dom, Radio Leskovac, Fond za razvoj, Regionalni garancijski fond, Fond za razvoj poljoprivrede, Narodni muzej i domovi kulture u Pečenjevcu, Brestovcu i Vučju.

– Živojin Stefanović (SPS) optužio je pojedine lokalne medije, posebno Televiziju Leskovac, za neobjektivno izveštavanje i stvaranje atmosfere koja bi trebalo da dovede do formiranja nove većine u gradskoj skupštini. On je istovremeno najavio da je posle neuspele privatizacije započeo oporavak Radio Leskovca, koji će uskoro osnovati svoju kablovsku televiziju. Stefanović je ponovio ranije iznete teške optužbe na račun G17 plus i Slaviše Zlatanovića, državnog sekretara Ministarstva omladine i sporta, oko izgradnje sportske dvorane Doma partizana. Odgovarajući na te optužbe, Zlatanovićje na konferenciji za novinare pozvao sve koji imaju bilo kakvo saznanje o nezakonitim radnjama da podnesu krivičnu prijavu protiv njega upravi policije.

– Raspisali smo tender, a posao je za 44 miliona, bez PDV, dobio najpovoljniji ponuđač„Banković“, dok je drugi izvođač tražio za isti posao 108 miliona dinara, ali mi nismo pristali – kaže Zlatanović, dodajući da za zastoj radova na Domu partizana krivicu isključivo snosi aktuelna lokalna vlast.

Zlatanović, inače, ističe da nema ništa protiv saradnje G17 plus i SPS-a u Leskovcu, ali pod uslovom da pojedinci u SPS ne iznose neistine o njemu i stranci čiji je član. On takođe ističe da je pregovore o prekomponovanju skupštinske većine do sada vodio DS u Leskovcu, ali da će se uskoro uključiti i druge partije.

Pomoć bračnim parovima

Dr Goran Cvetanović (SRS), predsednik opštine Leskovac, najavio je na sednici Gradske skupštine da će lokalna samouprava finansirati lekarske preglede, odnosno veštačku oplodnju, u klinici dr Miodraga Stojkovića za dvadesetak mladih bračnih parova iz Leskovca. Odluku o imenima bračnih parova doneće posebna komisija u kojoj su stručnjaci medicinske struke.

 

Bez preletanja radikala

Iako je proteklih dana bilo najave da će jedan deo odbornika SRS-a preći u novoformiranu stranku Tomislava Nikolića, to se dosad nije desilo. Slađana Mladenović, poverenik Inicijativnog odbora SNS-a, donedavni potpredsednik Radikalne stranke u Leskovcu, demantovala je čaršijske priče o prelasku odbornika SRS u SNS, uz najavu skorašnjeg formiranja OO SNS-a u Leskovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari