Jedan od najboljih svetskih automobilskih novinara Džeremi Klarkson smenjen je pre nekoliko dana sa BBC-a, a njegova kultna emisija „Top Gear“ skinuta je sa programa zbog voditeljevog „dugog jezika“. Klarkson je u jednoj sceni emisije koja je izbačena u montaži, ali je osvanula na društvenim mrežama, u razbrajalici prilikom izbora automobila upotrebio nekoliko rasističkih reči koje su prelile čašu u BBC-u, koji mu je „sabrao“ sve ranije prestupe. Zbog suspenzije „Top Gear“ neće biti emitovan narednog vikenda, a ostaje da se vidi da li će tako biti i u budućnosti. Naime, emisija ima veliku gledanost i donosi ogromne prihode, dok je peticiju podrške Klarksonu za kratko vreme potpisalo 150.000 ljudi.

Klarkson je i u prošlosti pravio obilje gafova koji su podizali veliku buru. Samo u 2014. je nekoliko puta bio na udaru javnosti i to takođe zbog rasizma i teških uvreda. On je u maju prošle godine u emisiji takođe upotrebio pogrdne reči za crnce. Posle se izvinjavao i negirao da je to rekao, dok se na snimku ne čuje jasno. Džeremi i njegova ekipa jedva su se jesenas izvukli iz Argentine, gde su „između redova“ uvredili lokalno stanovništvo. Oni su tokom testa automobil vozili sa registarskim tablicama „H982 FKL“, što je bila jasna aluzija na Foklandski rat i dovoljan motiv veteranima sukoba između Velike Britanije i Argentine da kamenuju televizijsku ekipu.

Pre skandala Džeremi Klarkson je izgradio doslovno bogatu karijeru s obzirom da je „Top Gear“ BBC-u i njemu godišnje donosio 200 miliona evra, sa gledanošću od sedam miliona ljudi širom sveta. Klarkson je novinarstvom počeo da se bavi 1984. godine, od 1988. je voditelj emisija o automobilizmu, dok „Top Gear“ započinje samostalan život od 1993. Emisija se nije emitovala od februara 2000. do oktobra 2002, kada je ustanovljen današnji format sa snimanjem i emitovanjem širom sveta.

Džeremi Klarkson rođen je 11. aprila 1960. u Donkasteru u engleskoj oblasti Jokšir. Odrastao je u porodici oca trgovačkog putnika i majke učiteljice, koji su se kroz posao sa čajem dovijali na razne načine da mu plate školovanje. Međutim, Džeremi je izbačen iz privatne gimnazije zbog pijanstva i duvana. To je bila prekretnica u njegovom životu s obzirom da se prebacio drugu školu gde je upoznao budućeg inženjera Formule jedan Adrijana Njuija i zavoleo automobilizam uz njega. Klarksonov prvi brak je 1989. potrajao samo šest meseci jer ga je žena napustila zbog njegovog prijatelja. Četiri godine kasnije venčao se svojom menadžerkom, sa kojom ima troje dece, ali je ona u 2014. obelodanila da se razvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari