Smernice za rad škola zakasnele i nerealne

Ostavite komentar


  1. Obrazovni sistem je kao stari ormar prepun stvari, u koji se decenijama ubacuju novine( digitalizacija, administracija, seminari…) , a ništa staro se ne izbacuje. I nijedan ministar ne pokušava da otvori ormar i sredi, pobaca staro i iznošeno, ono vredno i kvalitetno zadrži i lepo složi. Koliko će ormar izdržati dok se sve ot težine ne raspadne, čini se ne još dugo.
    Potrebna je duboka reorganizacija: smanjiti broj učenika po odeljenjima, osvežiti planove… Naša deca svakodnevno imaju 6 časova, dok srednjoškolci čak i 7. Na toliki broj časova imaju veliki odmor od 20 min i to je sve. Osralo vreme, osim ako nije čas fizičkog, moraju biti prikovani za stolice. Ako je neki sistem osmišljen da deca zamrze školu, onda je to ovaj naš sistem. I da barem dete za sve to vreme sve i nauči u školi, njega tek čeka učenje kod kuće. I onda dete nezadovoljno, roditelj pritiska da uči, trebaju privatni časovi, onda roditelji isfrustrirani jer se jedva satavljaju i svi nervozni. Prosvetni sam radnik i imam dvoje dece i shvatila sam da nam je sva nervoza u kući zbog škole, što moje, što dečije. I jedva čekam da mi deca završe sa školom. A, tek koliko nam je školovanje nazovi besplatno, to svi osetimo u septembru. Jad i čemer. Neka barem iskopiraju neki obrazovni sistem iz jedne Finske ili Belgije, ako nisu u stanju da ga reformišu. Šteta, imamo bistru decu, ali smo im sistemom ubili svaku motivaciju. Država ne može da obezbedi jedan zdrav obrok deci u školama i šta dalje reći…

  2. Školama je bitno da se ima što više raspusta i sastavljanje vikenda sa praznicima umesto da imaju dodatne ili dopunske nastave kao što je bili pre 40 i više godina, imaju dobre plate i najviše neradnih dana u godini kao i mali broj radnih sati dnevno.

Ostavite komentar


Društvo

"Osećam se kao progonjena zver": Dinko Gruhonjić za Danas povodom bekstva osumnjičenog koji je i njemu pretio 10

„Osećam se kao progonjena zver“: Dinko Gruhonjić za Danas povodom bekstva osumnjičenog koji je i njemu pretio

Optuženi zbog ugrožavanja bezbednosti novinarke Ane Lalić, I. S. pobegao je iz kućnog pritvora pre nešto više od mesec dana, o čemu je javnost obaveštena tek sinoć, budući da je juče bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu u ovom predmetu. Ipak, Lalić nije jedina kojoj je I. S. pretio, već su prilikom pretresa u toku njegovog hapšenja pronađeni i dokazi da je on pretio i novinaru Dinku Gruhonjiću.

Naslovna strana

Naslovna strana za 5. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.