Smeštaj za osobe kojima je završeno lečenje 1

U Kragujevcu će sutra, u okviru programa „Podrška EU inkluzivnom društvu“, biti organizovana medijska promocija projekta „Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici“.

Projekat „Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici“ finansira Evropska unija sa oko 250.000 evra, a realizuju ga Gerontološki centar Kragujevac i udruženje „Viktorija“, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao glavnog korisnika projekta.

Cilj projekta je uspostavljanje usluga palijativne nege u domu korisnika, privremenog zbrinjavanja i dugotrajne nege u Gerontološkom centru, uz aktivnu saradnju sa svim akterima socijalne i zdravstvene zaštite, a uz podršku Grada Kragujevca. Ciljne grupe su lica starija od 26 godina koja su obolela od bolesti koje imaju progresivni tok (kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, neuromuskularne, cerebrovaskularne bolesti, saobraćajni traumatizmi i druge), a obuhvataju period od trenutka dijagnostikovanja bolesti do završetka terminalne faze.

Osnovne aktivnosti projekta su opremanje novoizgrađenog bloka za palijativnu negu u Gerontološkom centru Kragujevac, od 420 kvadratnih metara, kapaciteta 26 kreveta, koje će omogućiti pružanje usluga za osobe kod kojih je završen period lečenja u zdravstvenim ustanovama, ali im je i dalje potrebna nega. Potreban period pružanja nege je individualan, tako da se pruža mogućnost kratkotrajnog zbrinjavanja, na period od sedam ili više dana, kao i dugotrajne nege. Ova usluga će biti omogućena i osobama kojima porodica pruža potrebnu negu, ali je u nekom periodu, iz opravdanih razloga, onemogućena da to čini.

Cilj palijativne nege je, navode realizatori ovog projekta, da poboljša kvalitet života obolele osobe, ali uključuje i brigu ne samo za samog pacijenta već i za njegovu porodicu, u cilju prevazilaženja psiholoških, socijalnih i emocionalnih problema sa kojima se suočavaju. Pored usluga zdravstvene nege, biće obezbeđena i psihološka, duhovna i emocionalna podrška, kao i podrška porodici, a usluge palijativne nege će pružati multidisciplinarni i mobilni tim koje čine lekari, socijalni radnici, psiholog, medicinske sestre i negovateljice.

Inkluzija "teška" 5,4 miliona evra

Projekat „Evropska podrška inkluzivnom društvu, koji EU finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji, kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina, uključujući Rome i drugi. EU je, kroz projekat, bespovratno dodelila 4,3 miliona evra, u vidu 28 grantova, koji će biti realizovani u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari