Nakon petodnevnog bojkota republičkog parlamenta, uzrokovanog tvrdnjom o alarmantnom stanju u Kragujevcu, poslanici Zajedno za Šumadiju Slavica Saveljić i Saša Milenić iz Kragujevca i dr Nikola Jovanović iz Trstenika, početkom sedmice obavestili su javnost da se vraćaju u Skupštinu Srbije.


U saopštenju Zajedno za Šumadiju, izdatom tim povodom, između ostalog, ističe se da poslanici te stranke smatraju da problem zbog kojeg su se povukli iz Parlamenta (sukob sa vrhom Policijske uprave u Kragujevcu) nije samo lokalni, nego da je „jedino u Kragujevcu bilo dovoljno političke hrabrosti da se on otvori i učini vidljivim za javnost, pre nego drugde“.

– Uvereni smo da je ključ za rešenje problema sa Policijskom upravom u Kragujevcu u nacionalnim institucijama. Zajedno za Šumadiju se vraća u parlament, kako bi dala doprinos borbi za reformu policije i pravosuđa, za društvo bez korupcije i državu bez nadzora nad suverenom voljom građana, navodi se u stranačkom saopštenju.

Da li povratak troje poslanika Zajedno za Šumadiju, koji su, u republičkom parlamentu, deo poslaničkog kluba Ujedinjenih regiona Srbije, nagoveštava početak trajnog smirivanja sukoba sa načelnikom ovdašnje Policijske uprave Ivanom Đorovićem i njegovim najbližim saradnicima, ili, pak, kako se, ne bez osnova, pretpostavlja tek zatišje pred novu buru u odnosima stranačkih prvaka Zajedno, ujedno i najvažnijih gradskih funkcionera sa policijom u Kragujevcu, videće se najverovatnije uskoro.

Valja podsetiti da je stranka Zajedno za Šumadiju, pre nedelju dana, pismeno obavestila predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, šefove poslaničkih grupa u Parlamentu i javnost da je atmosferu opasnih incidenata, zbog koje se poslanici ZZŠ povlače iz Skupštine, „izazvao deo Policijske uprave u Kragujevcu na čelu sa načelnikom PU Ivanom Đorovićem“.

– Pretnje i pritisci prema stranačkim funkcionerima i narodnim poslanicima, podstrekivanje glasina i širenje neistina stvaraju atmosferu nesigurnosti i uznemirenosti građana Kragujevca. O tome smo u više navrata obavestili nadležne državne organe i javnost. Sve to motivisalo je organe stranke da donesu odluku o neučestvovanju poslanika ZZŠ u radu parlamenta, što je, između ostalog, navedeno u prošlonedeljnom saopštenju Zajedno za Šumadiju, čiji je sadržaj predstavljao nastavak žestokog obračuna sa vrhom Policijske uprave u Kragujevcu, odnosno načelnikom PU Ivanom Đorovićem, na čijoj smeni insistiraju čelnici „Zajedno“, ujedno i vodeći gradski funkcioneri, gradonačelnik Veroljub Stevanović, predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Saša Milenić i član Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević.

Najviši gradski funkcioneri smenu načelnika PU i njegovih saradnika traže od 9. septembra, kad je nekolicina policajaca učestvovala u batinanju jednog funkcionera Zajedno za Šumadiju. Optužbe na račun Đorovića eskalirale su nakon prošlomesečnog hapšenja četvoro rukovodilaca i saradnika kragujevačke Direkcije za urbanizam i izgradnju, koji su osumnjičeni za zloupotrebe položaja i mahinacije prilikom projektovanja zatvorenog bazena u centru Šumadije. Gradski čelnici ističu međutim da to hapšenje nikako ne treba dovoditi u vezu sa zahtevom za smenu čelnika ovdašnje policije.

Čekaju se rezultati istrage

U Kragujevac je prošlog meseca pristigao specijalni anikorupcijski tim MUP Srbije, a ovde su, prema nezvaničnim informacijama, i predstavnici Unutrašnje kontrole MUP-a. Očekuje se da bi da rezultati njihovih istraga mogli da odrede ishod obračuna Zajedno za Šumadiju i Policijske uprave. Otuda i osnovana pretpostavaka da bi ovonedeljni prekid sukoba sa Policijskom upravom moglo da predstavlja tek zatišje u burnim odnosima gradskih čelnika i rukovodstva policije u Kragujevcu.

Svadbarsko-kafanski obračun

Načelnik Đorović tvrdi da ni on ni PU kojom rukovodi, nisu ni sa kim u sukobu, već da policija i u Kragujevcu sprovodi državnu politiku vezanu za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala. Optužbe „zajedničara“ na njegov račun ne želi da komentariše, ali ističe da Policijska uprava u Kragujevcu radi „maksimalno profesionalno i striktno po zakonu“. Tuču u kojoj je batine dobio funkcioner Zajedno komentariše kao svadbarsko – kafanski obračun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari