Na Smotri folklora i narodnog stvaralaštva, koja je prvi put održana u Novoj Varoši , okupilo se oko 200 igrača iz šest kulturno-umetničkih društava sa područja Srbije i Republike Srpske.


Talentovani igrači i članovi orkestara, prošlog petka održali su u sali novovaroškog Doma kulture, zajednički koncert narodnih igara i pesama, Kroz petnaestak koreografija predstavili su deo kulturne baštine inspirisane izvornim narodnim stvaralaštvom.

Folklorci iz KUD-a „Milenko Topalović“ iz Bajine Bašte domaćoj publici su se predstavili sa igrama iz Šumadije i okoline Bele Palanke, Ariljci su odigrali tri koreografije – igre iz okoline Užica, Vladičinog Hana i Pirota, dok su članovi kraljevačkog centra za kulturu „Žiča“ odabrali splet igara iz Srbije i Šumadije. Društvo „Jelek“ iz Vrnjačke Banje razgalilo je dušu publike izvodeći igre iz Studenice i okoline Ljiga. Simpatije ovdašnjih poklonika folklora , po ko zna koji put , pobrali članovi KUD Doma kulture „Jovan Tomić“ iz Nove Varoši. Oni su se predstavili sa koreografijama „Istočna Srbija“ i „Timok“. Gosti iz Republike Srpske – polaznici KUD-a „Prosvjeta“ iz Rudog za svoj prvi susret sa Novovarošanima izabrali su dve koreografije – „Igre iz Vojvodine“ i „Vranjansku svitu“.

Koncertu, koji je pod pokroviteljstvom Opštine Nova Varoš i TSC „Zlatar“, organizovao Dom kulture, prethodio je, defile gradskim ulicama.Kruna ove svetkovine bilo je zajedničko kolo svih učesnika na platou kod upravne zgrade Limskih HE. Da defile protekne u slavljeničkoj atmosferi, pobrinuli su se i trubači Ivana Đenadića iz Akmačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari