Zahvaljujući Muzeju Krajine, Negotinci mogu da se u galeriji Todorčetovog konaka kroz poster prezentaciju knjige „Stari negotinski zanati“ autorke Emile Petrović, podsete vrednih zanatlija svoga grada, ali i zanimljive knjige koja je promovisana u maju ove godine na Majskim svečanostima opštine Negotin.


Reč je o publikaciji objavljenoj u izdanju Muzeja Krajine, a u okviru projekta odobrenog od strane Ministarstva kulture. U „Starim negotinskim zanatima“ evidentirani su zanati koji su postojali za vreme turske vlasti: papučarski, kožuharski, ćurčijski, kazandžijski, terzijski, abadžijski, kujundžijski, katrandžijski, potkivački, bojadžijski, zatim osnivanje esnafa od 1833. do 1866. godine, kao i karakteristike najvažnijih zanata u Negotinu, kazandžijskog, ćurčijskog, pinterskog, korparskog, užarskog, voskarsko-liciderskog, saračkog.

Na zanimljiv način autorka predstavlja njihovo poreklo i istorijski razvoj, tehnologiju izrade određenih proizvoda kao i dokumentovane priloge kroz bogatu muzejsku postavku etnološkog odeljenja Muzeja Krajine.

Poster prezentacija postavljena u galeriji Todorčetovog konaka predstavlja ilustracije štampane publikacije, a na svečanosti otvaranja izložbe autorka Emila Petrović, kustos-etnolog, pozvala je posetioce i sve Negotince da sačuvaju sve porodične uspomene na stare zanate negotinske varoši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari