Nakon što se sudsko pogubljenje osuđenika Klejtona Loketa u Oklahomi oteglo, postoji mogućnost da ova država bude prva u SAD koja će usvojiti zakon prema kojem će se smrtna kazna izvršavati u gasnim komorama. Kako piše Jerusalim post, Loketu, koji je 2000. osuđen u sudu u Oklahomi za ubistvo, silovanje i kidnapovanje, ubrizgan je koktel lekova, čije dejstvo nije prethodno ispitano, što je rezultiralo srčanim napadom. Osuđenik je umirao nešto manje od jednog sata.


Nakon Loketovog slučaja usledili su apeli da vlasti uvedu humaniji metod sudskih pogubljenja. Kako je naveo jedan zakonodavac u Oklahomi, osuđenici će možda udisati azot preko maske ili kapuljače, što će rezultirati gubitkom svesti za samo nekoliko sekundi. U julu prošle godine je zabeležen slučaj u Arizoni kada je osuđenik, kome je ubrizgana smrtonosna injekcija, umirao gotovo dva sata.

Njegov advokat kaže da je „stenjao i krkljao“ pre nego što je preminuo, te su nakon njegovog pogubljenja pokrenuta pitanja o smrtnoj kazni u SAD. Kako je saopšteno iz kancelarije glavnog tužioca u Arizoni, pogubljenje Džozefa Vuda, koji je osuđen za dvostruko ubistvo, počelo je u 13:52 u kompleksu državnog zatvora, a smrt je proglašena u 15:49. Tokom ta dva sata branioci optuženika su se žalili u više federalnih sudova i tražili da se pogubljenje obustavi, te da mu se pruži lekarski tretman kojim bi mu bio pošteđen život. Žalbe, u kojoj se navodi da se na ovaj način krši ustavno pravo optuženika da ne bude pogubljen na okrutan i neuobičajen način, odbio je sudija Vrhovnog suda SAD Antoni Kenedi.

„Stenjao je i borio se za vazduh sat i 40 minuta. Arizona se pridružila grupi od nekoliko država koje su odgovorne za horor koji je apsolutno mogao biti sprečen, a to je traljavo pogubljenje. Javnost treba zvaničnike da smatra odgovornim“, rekao je jedan od Vudovih branilaca.

Guverner Arizone Jan Bruer je izrazio zabrinutost zbog dužine trajanja procedure, te je naredio da se ceo slučaj preispita. On je, međutim, rekao da je pravda zadovoljena i da je pogubljenje zakonski ispravno. „Jedna stvar je sigurna, a to je da je osuđenik Vud umro u skladu sa zakonom, a prema očevicima i izveštajima lekara nije patio. To je potpuno suprotno u odnosu na jezivu i gnusnu patnju kojoj je izložio svoje dve žrtve, kao i na doživotni bol koji je naneo njihovim porodicama“, navodi se u saopštenju guvernera iz republikanskih redova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari