Minulih nedelju dana Novi Pazar je bio prestonica kulture mladih iz Srbije i regiona. Na pozornici Kulturnog centra smenjivali su se glumci, na bini u centru grada pevači, a u galeriji Multimedijalnog centra pred posetiocima je izložba kako su fotografi za sedam dana videli znamenitosti ovog kraja. Svi ovi događaji realizovani su kroz program „Snaga različitosti“ – nedelja kulturnih manifestacija u Novom Pazaru, koji je deo projekta „Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji“.


Festival „Teatar za mlade“ okupio je osam pozorišnih trupa, čije predstave je videlo više od pet hiljada gledalaca. Žiri i publika jednoglasno su odlučili da za najbolju proglase beogradsku predstavu „Muškarčine“ Minje Bogavac. Najbolja glumica je Mitra Mladenović iz Kruševca, koja je igrala ulogu Tare u predstavi „To ti je lajf“ i za najboljeg glumca proglašen je Slobodan Stanković za ulogu Adolfa Hitlera u predstavi „Pacijent doktora Frojda“ iz Pećinaca. Predstava „Pozdravi nekog“, CZNIK „Abrašević“ iz Kragujevca dobila je specijalnu nagradu za istraživački rad u pozorištu. Festival je zatvoren predstavom „Hipertenzija“ u kojoj igraju Branislav Trifunović, predsednik ovogodišnjeg žirija, i Predrag Ejdus.

Otvaranjem izložbe u galeriji Multimedijalnog centra završena je i foto radionica. Posetioci mogu da vide 28 fotografija učesnika radionice, koji su ovekovečili najinteresantnije lokalitete u novopazarskom kraju. Stalni predstavnik UNDP Jureg Staundeman ocenio je da ovom delu Srbije treba “podrška na dosta načina“ i da su UN „uvidele da ima smisla pomagati ljude, odnosno njihovu sigurnost“.

Počastvovati smo što imamo priliku da podržimo ovaj region, kako bi se narod osećao sigurnije, da se osećaju kao zajednica, da poznaju jedni druge i da uče jedni o drugima. Na nama je da podržimo različitost i vrednosti različitosti. To je najbolje da se uradi sa mladim ljudima kroz ovakve kulture događaje, rekao je predstavnik UNDP Staundeman. Na foto radionici je učestvovalo 20 fotografa i njihova izložba obići će 10 gradova u Srbiji.

Prošli vikend obeležio je Festival muzike “Stari grad“. Beogradska grupa „Mega mix bend“ pobednik je ovogodišnjeg festivala. Drugu festivalsku nagradu osvojila je Elda Kurtagić iz Podgorice, a treća je Danica Krstić iz Kragujevca. Na ovoj tradicionalnoj kulturno-zabavnoj manifestaciji, koja se devet godina održava svakog leta u ovom gradu, nastupilo je 15 takmičara iz zemlje i regiona. Direktor Festivala Aladin Imamović, ocenio je da je ove godine nastupilo puno kvalitetnih izvođača koji neguju različite pravce i „žiri nije imao lak posao“.

Festival „Stari grad“ trajao je dve večeri. Iako je bio najavljen nastup Željka Vasića nakon prve takmičarske večeri, koncerta nije bilo. Organizatori su saopštili da su „u pitanju finansijske poteškoće“. Manifestacija je završena koncertima lokalne grupe „Gospođo bate“ i Bajage i Instruktora. Oni su pevali na gradskom trgu pred skoro 20 hiljada posetilaca.

Organizatori ovih manifestacija Kancelarija za mlade i Kulturni centar, razmišljaju da „Snaga različitosti“ sa svim sadržajima bude tradicionalna manifestacija u ovom gradu. UNDP je ovaj program podržao sa 146 hiljada dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari