cisterna eksplodirao na glavnoj pruzi u Gruziji, u blizini napuštene baze gruzijske vojske, najverovatnije od posledica mine. Voz je saobraćao glavnim železničkim pravcem koji povezuje istok i zapad države, strateški važnu putanju za izvoz nafte iz Azerbejdžana na evropska tržišta.

cisterna eksplodirao na glavnoj pruzi u Gruziji, u blizini napuštene baze gruzijske vojske, najverovatnije od posledica mine. Voz je saobraćao glavnim železničkim pravcem koji povezuje istok i zapad države, strateški važnu putanju za izvoz nafte iz Azerbejdžana na evropska tržišta. Prema prvim izveštajima vojske i policije povređenih nije bilo, a očevidici su kazali da se gust oblak crnog dima širio oko olupine voza u selu Skra, nedaleko od grada Gorija, poprištu nedavnih borbi između gruzijskih i ruskih trupa.
Ruske trupe napustile su u petak taj grad, nakon desetodnevne okupacije. Ipak, Rusi i dalje kontrolišu pristup važnoj crnomorrskoj luci Poti i drugim gradovima u zapadnoj Gruziji, što nije po volji vladi u Tbilisiju. Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izrazio je nezadovoljstvo zbog takvog razvoja situacije i pozvao na razmeštanje međunarodnih mirovnih snaga u Južnoj Osetiji. „Očuvanje teritoritorijalnog integriteta Gruzije nemoguće je bez razmeštanja mirovnih snaga“, kazao je. Štaviše, skupština u Tbilisiju usvojila je njegov predlog o produženju ratnog stanja u zemlji, do 8.septembra. Sakašvili je u obraćanju naciji naveo da je ta mera neophodna jer „ruska vojska, kršeći sporazum o prekidu vatre i dalje ostaje u Gruziji“.
Većina evropskih zvaničnika pružila je podršku predsedniku Gruzije i zahtevala u više navrata od Moskve da u potpunosti povuče trupe. Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband rekao je da je duboko zabrinut zbog činjenice da se ruske snage nisu povukle na položaje koje su zauzimale pre izbijanja sukoba. Predsednik Francuske Nikola Sarkozi zahtevao je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim da Moskva hitno donese odluku o povlačenju vojnika iz Potija. Nemački kancelar Angela Merkel predložila je Evropskoj uniji da organizuje „susedsku konferenciju za Gruziju“, skup na kojem bi učestovale države koje se graniče sa Gruzijom. „Cilj konferencije bio bi podrška gruzijskoj ekonomiji i pronalaženje političkog rešenja sukoba“, izjavio je vladin portparol Tomas Steg. Prema navodima nemačkih listova, Merkelova smatra da bi na skupu trebalo da učestvuju zemlje kao što su Jermenija i Azerbejdžan, ali ne i Rusija. Njen predlog predat je Francuskoj koja predsedava EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari