Prošle nedelje obeležen je 29. januar – Dan Gradske opštine Kostolac, a svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, privrednih organizacija i političkih stranaka, kao i predstavnici Crkve.


Za doprinos u razvoju Gradske opštine Kostolac Zlatne plakete dobili su Milomir Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, gradonačelnik Miodrag Milosavljević i Dragan Jovanović, direktor PD TE-KO Kostolac koji je ujedno proglašen i za počasnog građanina Kostolca.

– Poštovani Kostolčani, sada već sugrađani, pre svega želim da vam čestitam Dan opštine, ovakvo priznanje je sigurno koliko zadovoljstvo, toliko i obaveza. Zaista se osećam vrlo počastvovanim, pre svega zato što ovaj posao koji radim se u svoj svojoj delatnosti značajno dotiče života i funkcionisanja okruženja u kome radimo, to je sudbina svih velikih energetskih objekata. Mi se trudimo koliko možemo da sve ono što donosi negativne posledice ovom okruženju otklanjamo na najbolji način, ponekad to nije moguće uraditi sasvim, ja se zbog toga zahvaljujem svima na toleranciji koja je postojala, i ja sam zahvalan na razumevanju, da ono što nismo stigli da uradimo ove, uradićemo sledeće godine. Dužan sam da se zahvalim, pre svega svim radnicima u Privrednom društvu jer ovi rezultati o kojima govorimo, nije fraza reći da to pripada svim radnicima, to je istina, to je tačno. Drugo, želim da se zahvalim rukovodstvu grada Požarevca koje ima puno razumevanja za funkcionisanje i nas kao Privrednog društva, a mislim i za funkcionisanje same Gradske opštine – naglasio je direktor Jovanović.

Svečanom sednicom Skupštine na kojoj su ukratko sumirani dvogodišnji rezultati od formiranja pretočeni i u kraću dokumentaristički prikazanu filmsku storiju, dodelom priznanja i prigodnim kulturnim programom KUD-a Kostolac, prošle nedelje obeležen je 29. januar – Dan Gradske opštine Kostolac. Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, privrednih organizacija i političkih stranaka, kao i predstavnici Crkve.

– Pored infrastrukturalnih, mislim da su ovih godina postignuti neverovatni rezultati i na nivou zdravstvene zaštite ovih ljudi, to su indirektni faktori zdravlja. U pitanju je bolji kvalitet života, u sve domove došla je topla voda pa su pogašeni svi dimnjaci, rekonstrukcijom mreže dobili smo zdravu vodu za piće, vazduh je zamenom elektro filtera u termoelektranama postao čistiji. U Kostolcu je nekada padao crni, danas pada beli sneg. Međutim, mi u Kostolcu imamo i dosta problema od kojih bih izdvojio romsku populaciju. Ne znam da li vam je poznato, ali mi imamo oko 600 porodica ove populacije, to je trećina našeg ukupnog stanovništva. Više od polovine dece koja se upisuju u prvi razred su romskog porekla. Naša je obaveza da ih kao zajednica integrišemo u društvo, i to činimo. Istina je da su oni mnogo dobili dolaskom u našu sredinu, naši Romi ne žive pod mostovima, u kontejnerima ili karttonskim naseljima, imaju kuće i stanove i žive zajedno sa nama. Mislim da nam tu može i Evropska zajednica mnogo da pomogne, naglasio je tom prilikom dr Emil Andrun, predsednik Skupštine GO Kostolac koji je u svom nadahnutom govoru apostrofirao veliku ulogu i pomoć opštini Privrednog društva TE-KO Kostolac, i ustvrdio da je reč o najboljoj firmi u Republici Srbiji.

U sličnom, prepoznatljivom tonu kada je reč o Privrednom društvu govorio je i Vladimir Vila, predsednik Gradske opštine Kostolac.

– Nema života na ovim prostorima bez iskopavanja uglja i proizvodnje struje, nema napretka Kostolca i Požarevca bez daljeg razvoja elektroprivrede na ovom području. Na nama i budućim generacijama je da sa novih 1000 megavata u narednih 20 godina nastavimo putem onih generacija koje su od nekadašnjih osam megavata doveli do današnjih 1000, do više od devet miliona tona uglja godišnje.

Za doprinos u razvoju Gradske opštine Kostolac Zlatne plakete dobili su Milomir Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, gradonačelnik Miodrag Milosavljević i Dragan Jovanović, direktor PD TE- KO Kostolac koji je ujedno proglašen i za počasnog građannina Kostolca.

– Poštovani Kostolčani, sada već sugrađani, pre svega želim da vam čestitam Dan opštine, ovakvo priznanje je sigurno koliko zadovoljstvo, toliko i obaveza. Zaista se osećam vrlo počastvovanim, pre svega zato što ovaj posao koji radim se u svoj svojoj delatnosti značajno dotiče života i funkcionisanja okruženja u kome radimo, to je sudbina svih velikih energetskih objekata. Mi se trudimo koliko možemo da sve ono što donosi negativne posledice ovom okruženju otklanjamo na najbolji način, ponekad to nije moguće uraditi sasvim, ja se zbog toga zahvaljujem svima na toleranciji koja je postojala i na razumevanju da ono što nismo stigli da uradimo ove, uradićemo sledeće godine. Ja sam jedan od dobitnika koji je rekao, to je tačno, da mislim da je možda prerano, ali ako ste vi ocenili da to nije prerano, ja onda moram da vam se zahvalim u lično i ime ostale dvojice dobitnika priznanja. Dužan sam da se zahvalim, pre svega svim radnicima u Privrednom društvu jer ovi rezultati o kojima govorimo, nije fraza reći da to pripada svim radnicima, to je istina, to je tačno. Drugo, želim da se zahvalim rukovodstvu grada Požarevca koje ima puno trazumevanja za funkcionisanje i nas kao Privrednog društva, a mislim i za funkcionisanje same Gradske opštine, i naravno, da se zahvalim svim funkcionerima i rukovodiocima, odbornicima, članovima Veća i svim građanima Kostolca za sve ovo što ste nam omogućili kao privrednom društvu da dobijemo. Ja ovo priznanje smatram kao priznanje firmi, priznanje svojim kolegama i priznanje svima zaposlenima – naglasio je direktor Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari