Po završetku procesa digitalizacije skoro 1,5 miliona domaćinstava u Srbiji, koji TV program „hvataju“ putem antene, moraće da nabave Set Top Boks (STB) uređaj koji trenutno košta između 20 i 40 evra, jer će u suprotnom biti uskraćeni za prijem televizijskog signala.


Prelaskom na digitalnu televiziju podrazumeva se gašenje dosadašnjeg analognog signala, tako da će većina građana Srbije u tom trenutku ostati bez slike na malim ekranima, ukoliko nemaju STB prijemnik. Domaćinstva koja koriste kablovsku televiziju, a kojih je nešto više od milion u Srbiji, neće imati većih problema, ali će morati da biraju da li će uživati sve pogodnosti digitalne televizije ili će gledati program kao i do sada.

Kada će građani morati da razmišljaju o „pripremama“ za digitalnu televiziju u ovom trenutku nije poznato, jer postoji mogućnost odlaganja prvobitnog roka za prelazak na digitalno emitovanje. Rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizije u Evropi je 2015, a nadležni u Srbiji postavili su sebi rok da digitalizacija bude završena do 4. aprila 2012. Datum za završetak procesa digitalizacije do nedavno se nije dovodio u pitanje, a prema poslednjim najavama, u Ministarstvu kulture informisanja i informacionog društva, trenutno se analizira mogućnost pomeranja tog roka.

Asistentkinja Fakulteta političkih nauka Jelena Surčulija objašnjava za Danas da bez STB uređaja građani koji su dosad pratili TV program putem antene neće moći da primaju signal kada se u Srbiji bude potpuno uvelo digitalno emitovanje. Prema njenim rečima, u najnepovoljnijem položaju su građani iz ruralnih naselja, koji danas nemaju ni mogućnost kablovske televizije. Kako dodaje, država će zato, kao što je i najavljeno, morati da obezbedi olakšice za nabavku STB za najugroženije stanovništvo.

U mnogim prodavnicama tehnike već sada u ponudi postoje ovi uređaji, koji koštaju od 20 do 40 evra. Međutim, očekuje se da će cena STB vremenom opadati, tako da će do potpunog prelaska na digitalnu televiziju ovi prijemnici biti pristupačniji građanima.

Surčulija dodaje da korisnici kablovske televizije, za razliku od ostalih, neće ostati bez signala kada bude ugašen analogni signal.

Kablovski distributeri će, naime, prenositi program u digitalnom formatu, ali oni koji ne budu imali STB uređaj imaće „običnu sliku“ i neće moći da uživaju druge prednosti koje nudi digitalna televizija.

Najveći broj većih kablovskih operatora u Srbiji već ima u ponudama pakete za digitalnu televiziju, tako da građani mogu da prate određene strane programe u digitalnom formatu. Prema istaknutim cenovnicima, cena priključka STB za kablovske korisnike je od 1.000 do 6.000 dinara, u zavisnosti od paketa, dok će usluga održavanja koštati od 200 do 600 dinara mesečno. Kako nam je rečeno u jednom od kablovskih distributera, verovatno je da će se nakon uvođenja digitalne televizije u Srbiji dosadašnjim korisnicima kablovske televizije besplatno deliti prijemnici.

Tanja Tatomirović iz kablovskog distributera SBB ističe za Danas da će oni koji žele da uživaju u prednostima digitalnog signala morati da nabave takozvane dekodere ili digitalne prijemnike. Prema njenim rečima, digitalni kablovski signal putem SBB-a u ovom trenutku prate građani Beograda, Novog Sada, Niša i drugih većih gradova u Srbiji.

– U SBB-u nema troškova kupovine digitalnog prijemnika, jer je u većini slučajeva besplatan. Nije neophodno imati ni LCD ili plazma TV prijemnik, ali će se, ipak, sve prednosti digitalnog programa, posebno onog u HD kvalitetu, doživeti tek na novim tipovima TV prijemnika – kaže Tatomirovićeva.

Šta je digitalna televizija?

Digitalna zemaljska televizija obezbeđuje čistiju i oštriju sliku, a i kvalitetniji zvuk zahvaljujući višekanalnom prenosu zvuka, pruža mogućnost emitovanja televizije visoke rezolucije, povećanje broja programa koji se mogu emitovati i uvođenje dodatnih usluga, poput titlova, odloženog gledanja programa i elektronske trgovine. U početku će to biti kanali standardne definicije, a kasnije i kanali visoke rezolucije sa mogućnošću snimanja emisija, video na zahtev, gledanje emisija sa vremenskim pomakom i naknadno gledanje propuštenih emisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari