Snimak napada na policiju: Navijači u okršaju sa pripadnicima MUP-a, udruženje poziva Dačića da reaguje (VIDEO) 1foto: ATA Images/ATAImages

Četiri dana nakon ozbiljnog incidenta tokom obezbeđenja fudbalske utakmice TSC-Legija u Bačkoj Topoli, Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ oglasilo se u vezi sa zabrinjavajućom situacijom koja ukazuje na nedostatak adekvatnog rukovođenja i podrške pripadnicima policije. Kako ističu iz udruženja, propusti nadležnih rukovodilaca omogućili su da policajci budu izloženi fizičkim napadima i ponižavanju od strane navijača.

Saopštenje Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ prenosimo vam u celosti:

„Četiri dana nakon ozbiljnog incidenta tokom obezbeđenja fudbalske utakmice TSC-Legija u Bačkoj Topoli, i dalje čekamo reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova na zabrinjavajući slučaj u kojem su pripadnici elitne jedinice Žandarmerije bili izloženi ozbiljnom riziku zbog neadekvatnog postupanja nadležnih rukovodilaca.

Na ovom događaju, rukovodilac obezbeđenja, ovlašćen za donošenje ključnih odluka u kriznim situacijama, nije izdao naređenje kojim bi pripadnici, policijski službenici uspostavili narušen javni red i mir. Svojim nečinjenjem omogućio je navijačima da policajce omalovažavaju, ponižavaju, a zatim i fizički napadnu.

Ovaj čin narušava ugled policije i jasno pokazuje propuste u rukovođenju obezbeđenjem navedene utakmice. Policajci nisu glineni golubovi i moraju imati podršku da reaguju u skladu sa zakonom kada je njihova bezbednost ugrožena.

Ako rukovodioci nisu sposobni ili ne žele da zaštite svoje ljude, postavlja se pitanje koja je njihova uloga u Ministarstvu.

Od ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića, zahtevamo hitnu i odlučnu reakciju, temeljno ispitivanje ove situacije i eventualno procesuiranje odgovornih. 

Uz ovo saopštenje prilažemo i video zapis incidenta kao dokaz situacije u kojoj su naši policajci bili izloženi ozbiljnom riziku zbog odsustva adekvatne rukovodilačke odluke.

Očekujemo konkretne mere kako bi se zaustavila praksa u kojoj se policajci tretiraju samo kao brojevi na uniformama, umesto da im se obezbedi poštovanje i sigurnost koje im pripadaju“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari