Edvard Snouden, koji je otkrio podatke o razmere američkog špijuniranja i elektronskog nadzora, rekao je za američku televiziju En-Bi-Si Njuz da je prošao kroz „obuku za špijuna“ i da je radio kao tajni agent u inostranstvu za CIA.

Bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) obelodanio je tajne podatke o masovnom prisluškivanju i elektronskom nadzoru američke vlade koji pokazuju da je američka vlada sakupljala informacije o milionima telefonskih poziva i imejlova građana i drugih, pozivajući se na svoju interpretaciju zakona.

Ovo je njegov prvi intervju za neki američki medij koji je dao iz Moskve, gde je u avgustu prošle godine dobio status izbeglice na godinu dana. On je želeo da ospori rasprostranjene tvrdnje, za koje kaže da potiču iz Vašingtona, da je samo bio „analitičar“. Američka vlada, rekao je Snouden, pokušava u prvi plan da stavi poziciju koju je imao u toku svoje karijere da bi prikrila njegovu celu biografiju. Rekao je da je tajno radio u inostranstvu za CIA i NSA. „Radio sam i za vojnoobaveštajnu službu (DIA) kao predavač na Akademiji za kontrašpijunažu, gde sam razvio izvore i metode za osiguranje naših informacija i naših sugrađana u najneprijateljskijim okruženjima na planeti“, naveo je Snouden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari