Bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden izjavio je u intervjuu za Njujork tajms da sa sobom u Rusiju nije poneo nijedan tajni dokument te agencije. On je rekao da je sva dokumenta predao novinarima sa kojima se sastao u Hongkongu pre nego što je u maju avionom stigao u Moskvu, dodajući da nije sačuvao ni kopije.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija nisu imale pristup dokumentima koje je poneo kada je napustio SAD, ukazujući da je uspeo da ih zaštiti od kineskih agenata, jer je upoznat sa radom i sposobnostima obaveštajne službe te zemlje. Kako je dodao, njegov poslednji posao u NSA bio je usmeren na Kinu, navodeći da je imao pristup „svim metama”. Njujork tajms je saopštio da je razgovor sa Snoudenom vođen nekoliko dana preko šifrovanih mreža. Snouden je 1. avgusta dobio je jednogodišnji azil u Rusiji, posle mesec dana provedenih u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo u Moskvi, na koji je stigao 23. juna iz Hongkonga. Vašington je više puta tražio izručenje Snoudena, optuživši ga za špijunžu jer je obelodanio podatke o tajnim operacijama i nadziranju koje su preko interneta sprovodile službe SAD.

Odlazi direktor NSA

Direktor NSA general Kit Aleksander, koji je široj javnosti postao poznat zbog Snoudenovog odavanja informacije, predaće dužnost svom nasledniku u martu sledeće godine, saopšteno je iz Bele kuće. Kao mogući kandidat koji bi ga zamenio na čelu NSA pominje se viceadmiral Majkl Rodžers, koji trenutno obavlja funkciju komandanta Desete flote američke Mornarice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari