Amerikanca Edvarda Snoudena, koji je predočio javnosti tajne dokumente koji su otkrili veliki broj tajnih projekata nadziranja američke obaveštajne agencije NSA, dvojica norveških poslanika predložila su juče za kandidata za Nobelovu nagradu za mir.


„Doprineo je otkriću visokog nivoa špijunaže koju sprovode neke države protiv drugih država i građana“, rekao je Bard Vegar Solhjelii, član Socijalističke partije i bivši ministar. „Snouden je zaslužan što ljudi znaju šta se dešava i podstakao je javnu raspravu o poverenju u pravnu državu, za koje Solhjell tvrdi da je osnovni uslov mira“.

U pismu norveškom Nobelovom komitetu, Solhjell i Snorre Valen, takođe socijalista, objašnjavaju da ne podržavaju nužno sve Snoudenove akcije, ali su pohvalili njegovu volju da izloži javnosti „tehnološku prirodu i opsege modernog nadzora“. Predlozi za Nobelovu nagradu za mir moraju se predati do 1. februara, osam i po meseci pre dodele. Snoudena je u julu 2013. za Nobela predložio i švedski profesor sociologije Stefan Svallfors.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari