Deseti, jubilarni Međunarodni podgorički sajam knjiga biće ove godine održan od 5. do 11. maja u Delta sitiju, najavljuje direktor te manifestacije i izdavačke kuće Nova knjiga, Predarg Uljarević. „Podgorički sajam knjiga postao je tradicionalna manifestacija, a Podgorica je upisana na mapu gradova međunarodnih književnih sajmova, dok regionalni izdavači odavno vezuju svoje planove za ovaj sajam“, dodaje on, uz podsećanje da su prethodnih devet izdanja te manifestacije često pratili finansijski problemi, ali se, u međuvremenu, situacija popravila, između ostalog i zato što je Ministarstvo kulture Crne Gore ovom događaju dalo status posebno značajnog. Ovogodišnji Sajam knjiga biće organizovan pod sloganom Snovi za čitanje, inspirisan onim što je Nil Gejman rekao o knjigama – knjige su jedini način da držiš snove u rukama, odnosno knjige su snovi koje možeš da zadržiš.

Ovaj sajam, dodaje Uljarević, dosad je obišlo više stotina hiljada posetilaca, predstavili su se najznačajniji izdavači i autori kako iz Crne Gore, tako i iz celog regiona, a na njemu se pojavljuje više od 20 zemalja učesnica. Direktor Podgoričkog sajma knjiga ističe i da će mesto Turske, kao zemlje-gosta ovogodišnjeg izdanja Sajma knjiga, dati priliku građanima Crne Gore da se bliže upoznaju sa turskim piscima i izdavačima.

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Mehmed Nijazi Tanilir, izražava zadovoljstvo što je njegova zemlja dobila priliku da bude ovogodišnji partner Podgoričkog sajma knjiga. „Posetioci sajma biće u prilici da se upoznaju s turskim piscima, da sagledaju kulturu Turske iz više aspekata i upoznaju njenu umetnost. Verujem da ćemo ostaviti poseban utisak na čitalačku publiku“, kaže on. „Naš cilj je da sve vrednosti turske kulture predstavimo crnogorskoj javnosti posredstvom Instituta Junus Emre (Kulturni centar pri ambasadi Turske) i da se tako više približimo jedni drugima“, dodaje direktor tog centra, Džihan Ozdemir. „Izložićemo knjige turskih izdavača – dodaje on – ugostićemo poznate turske književnike koji će se obratiti podgoričkoj publici. Dovešćemo stručni tim koja će predstaviti proces izdavanja knjige u vreme Osmanskog carstva. Predstavićemo tradicionalnu ebru i kaligrafiju, a biće servirani turska kafa i čaj“.

Međunarodni podgorički sajam knjiga svake godine dodjeljuje nagrade za kompletnu izdavačku produkciju (najbolji izdavač), izdavački poduhvat, najbolju ediciju, unapređenje dečjeg izdavaštva, najbolje opremljeno umetničko izdanje, najbolje opremljenu ediciju, najbolje opremljenu knjigu i najbolje opremljen štand. Najavljeni su i gosti desetog izdanja ovog sajma, među kojima su, Aleksandar Gatalica, Ante Tomić, Balša Brković, Branislava Radević, Dragan Velikić, Dragan Tripković, Faruk Šehić, Frderiko Moća, Ibrahim Spahić, Jelena Gošović Perović, Lav Lajović, Marioja Jovanović, Marko Vidojković, Mirko Jakovljević, Nikola Nikolić, Pavle Goranović, Sauro Đeleki, Stefan Bošković, Stefano Beni, Serđo Asizi, Tanja Bakić, Tijana Đerković i Vladimir Vojinović. Posebno će se predstaviti i American Corner Podgorica, Festival fantastične književnosti Refesticon, izdavačke kuće Loecher, Edilingua i Ruski Put, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske… Predviđen je i sajamski bioskop.

Srđan Srdić u Lajpcigu

Književnik Srđan Srdić biće gost Sajma knjiga u Lajpcigu, od 13. do 15. marta 2015, saopšteno je iz Književne radionice Rašić. Srdić će, zajedno s nemačkim piscem Marselom Bajerom i fotografkinjom Franciskom Vike, učestvovati u razgovoru o Beogradu, a nastupiće i u tradicionalnom sajamskom programu Balkanska noć, posvećenom balkanskoj književnosti i muzici. Gostovanje organizuju Ministarstvo kulture Republike Srbije i mreža Traduki.

 

Nataša Marković u Londonu

Na poziv Konferencijskog centra Voren haus (Warren House), u saradnji sa Pro Art & Co, u nekadašnjem dvorcu a danas ekskluzivnom hotelu u Kingstonu, na obodu Londona, u kome je nekad živela čuvena Ledi Pedžet, velika dobrotvorka srpskog naroda, 14. marta Nataša Marković promovisaće svoju knjigu i projekat Ledi Pedžet i njeni Srbi. To je ona dama, Engleskinja plemenitog porekla, koja se u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, radeći kao medicinska sestra i upravnica bolnice u Skoplju, zaljubila u njene Srbe kojima je ostala verna više od pedeset godina, i koja je pri kraju života prodala i čuveni dvorac Voren haus, da bi pomogla Srbima. „Neka me svi zaborave, to mi je svejedno, samo da me moji Srbi ne zaborave“, izjavila je ona nekoliko dana pred smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari