Da li SNS koristi atentat na Trampa u propagandne svrhe? 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Nakon atentata na bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, funkcioneri Srpske napredne stranke i provladini mediji su, kao i posle napada na premijera Slovačke Roberta Fica, u fokus stavili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iznoseći tezu da se sličan scenario sprema i u Srbiji.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ali i sam Vučić, za ovu potencijalnu situaciju okrivili su nezavisne medije.

Poslanica Zeleno-levog fronta i docentkinja na Fakultetu političkih nauka Biljana Đorđević za naš list navodi da ne može da zna da li postoje ozbiljne pretnje po život Vučića jer policiju i bezbednosne službe u rukama drže Vučićevi najbliži saradnici.

biljana đorđević foto Zeleno-levi front
foto Zeleno-levi front

„Volela bih da možemo da im verujemo da profesionalno rade svoj posao i da se stvarno bave bezbednošću zemlje umesto praćenjem političkih protivnika, ali nije tako. Ono što znamo je da se svaka prilika kako u zemlji tako i u svetu koristi da se širi strah i osećaj ugroženosti, a sve češće se svaka kritika samog Vučića i njegovog punoletnog sina, za, na primer, druženje sa kriminalcima i ratnim zločincima, pretvara u pretnju po život predsedniku“, ukazuje Đorđević.

Objašnjava da to za posledicu ima kriminalizaciju kritike, autocenzuru i nesrazmerno visoko kažnjavanje građana za pretnje, stvarne ili naduvane u odnosu na sankcionisanje visokih funkcionera za slične postupke.

„U okviru ove zloupotrebe pretnji je napad na nezavisne medije koji se optužuju da su inspiratori koji će potencijalno instruisati neke labilne ljude koji će napasti. Tu je jasna konstrukcija da su oni, iako vlast, zapravo žrtve i to žrtve jer govore neku istinu, a da su opozicija, opozicioni birači i nezavisni mediji nasilnici i ekstremisti koji istinu žele da suzbiju. Drugi cilj ovog medijskog narativa je da se napadom kao najboljom odbranom pokriva to što zapravo provladini mediji šire mržnju i crtaju mete na čelo – posle jedne takve orkestrirane medijske kampanje ubijen je Oliver Ivanović a da za to Pink nije odgovarao“, objašnjava Đorđević.

Umesto smirivanja situacije, od novinara se prave mete

Direktor vesti TV Nova, Slobodan Georgiev, kaže da jedino što je istina u onome što govore predstavnici režima jeste da se nasilje tog tipa preliva, tako da nema mesta na svetu koje može da bude izuzeto.

Slobodan Georgijev
foto FoNet Božana Pavlica

„Sve drugo je njihov pokušaj da promovišu svoju politiku nastalu na lažnim informacijama i da nam to predstave kao istinu o svetu. Naslije koje je stiglo u Evropu došlo je sa istoka, iz Moskve i sada ide dalje preko Atlantika. Inspiratori za atentate u Slovačkoj i Pensilvaniji su u Moskvi i zato treba biti na oprezu i u Srbiji gde je prisutan veliki broj ruskih agenata“, ukazuje Georgiev.

Povodom pominjanja nezavisnih medija, on ističe da Vučić i Brnabić koriste svaku situaciju da napadnu one koji pokušavaju da ljudima u Srbiji predoče kako svet zaista izgleda i zato su ti mediji najveća smetnja ovakvom režimu.

Igor Božić, direktor programa televizije N1, za naš list navodi da bi ostavio službama bezbednosti da rade svoj posao.

Da li SNS koristi atentat na Trampa u propagandne svrhe? 2
foto N1

„Siguran sam da oni najbolje znaju stepen ugroženosti funkcionera, a javno izjašnjavanje šta laici misle i spekulišu o tako delikatnoj oblasti samo doprinosi stvaranju vrlo naelektrisane atmosfere u društvu“, kaže Božić.

Povodom navoda državnih funkcionera da su za ovakvu situaciju krivi nezavisni mediji, naš sagovornik objašnjava da kritika rada državnih funkcionera nije i ne može biti mržnja.

„Ovo izgleda kao smišljena strategija kako da iskoristi naelektrisana situacija u Americi i da se napravi paralela sa stanjem u Srbiji i podigne rejting. Osim što je neetički, ovakav način komnikacije je i opasan i upravo je suprotno, od novinara se prave mete. Umesto da slušaju reakcije iz SAD koje, i s jedne i druge strane spektra politike, govore o neophodnosti smirivanja strasti, kod nas se te tenzije podižu. Za takvu retoriku odgovornost je isključivo na vlastima“, zaključuje Božić.

„I Đinđić izgubio život u atentatu kom je prethodila besomučna hajka u liberalnim glasilima“

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić za Danas objašnjava da je atentatu na Trampa prethodila višegodišnja medijska satanizacija, te da su se na dan atentata na mrežama delile desetine naslovnih strana najuticajnijih američkih listova na kojima je Tramp prikazan „kao Hitler, kao nacista, kao oličenje svih zala, kao neprijatelj demokratije i slobode“.

Da li SNS koristi atentat na Trampa u propagandne svrhe? 3
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„Ovakva kampanja sigurno deluje na čitaoce i gledaoce. I lako je moguće da neko može da pomisli da ako je sve to istina onda ima pravo da se tom zlu suprotstavi. Ovaj zaključak izveo je u slovački premijer Robert Fico koji je nedavno u atentatu ustreljen sa četiri metka i pravim čudom ostao živ. Naime i njemu se desila slična kampanja koja je prethodila pucnjima“, navodi Krstić.

Dodaje da je i premijer Zoran Đinđić izgubio život u atentatu kome je prethodila „besomučna hajka na njega u tzv. liberalnim glasilima i u tzv. građanskoj javnosti“.

„Ko ne veruje neka potraži na Guglu ili neka presluša, recimo, klipove emisije Peščanik iz vremena neposredno pred atentat. Kampanja kriminalizacije, hitlerizacije, satanizacije i dehumanizacije Vučića, pa čak i članova njegove porodice, u Srbiji traje evo već 12 godina. Toj kampanji Danas je dao zavidan doprinos. Imam utisak da je nemoguće biti kolumnista ili sagovrnik Danasa, baš kao ni jednog drugog medija istog vlasnika u Beogradu i u regionu, ako nisi vatreni Vučićev mrzitelj i ako nisi talentovan da smisliš uvredu ili pretnju kakvu niko pre tebe nije“, ukazuje Krstić.

Naglašava da bismo mogli da uđemo u raspravu o kritici vlasti i kakva je razlika između kritike, koja je legitimna i poželjna, i govora mržnje, uznemiravanja javnosti lažnim vestima, poziva na nasilje i promovisanja verske i nacionalne netrpeljivosti kad je ona „uperena prema Srbima koji su valjda krivi jer uporno glasaju za Vučića“.

„Dakle, u sva tri pomenuta slučaja, Trampovom, Ficovom i Vučićevom, sličan je kontekst. Da li će i ishod biti sličan videćemo. Niko normalan ne može sa sigurnošću reći da reči mržnje iz medija imaju direktnu vezu sa atentatorima, ali postoji nešto zlokobno u čitavom tom mizanscenu koji bi morao deluje na promotere mržnje tako što pacifikuju svoje medije kada vide kuda to vodi. Nažalost, to se ne dešava“, kaže Krstić.

Zaključuje da posle svakog atentata, određeni mediji nastavljaju da prvo relativizuju ono što se desilo, a potom govor mržnje pojačaju “ jače i još žešće“ i čude se kako je moguće da se neko usudio da poveže uzrok i posledicu.

Koji državni funcioneri i na koji način su uporedili Trampa i Vučića?

Narodni poslanik Nebojša Bakarec je otišao jedan korak dalje i uporedio atentat na Trampa sa „atentatom“ na Vučića koji se, kako tvrde naprednjaci i mediji bliski njima, dogodio pre devet godina.

Ivica Dačić je, kao i njegovi koalicioni partneri, takođe osudio atentat, okrivivši između ostalog i medije, uz reči da se slično sprovodi i u Srbiji protiv Vučića i njegove porodice.

„Sve je to, u stvari, bila moralna, medijska i politička priprema za ubistvo, i njegovo opravdanje. Kako se videlo, to postaje i veoma ozbiljan bezbednosni rizik. Nešto slično se sprovodi i u Srbiji, kroz napade na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu“, saopštio je Dačić.

Ipak, najviše pažnje je privukla izjava Ane Brnabić, koja je direktno okrivila medije, te pozvala „nezavisne medije“ u Srbiji da vide kakve mogu biti posledice „svakodnevne mržnje koju sprovode“.

„Moj poziv, nakon pokušaja ubistva premijera Slovačke, Roberta Fica i, bivšeg predsednika i kandidata za sledećeg predsednika SAD, Donalda Trampa, koji su obojica preživeli samo pukom srećom i samo spletom neverovatnih okolnosti, je da svi shvate šta se dešava, i da je i jedan i drugi pokušaj ubistva sled iste matrice, matrice koju mi godinama gledamo u Srbiji i koja se pogoršava i postaje sve monstuoznija. Molim, još jednom, „elitu“ u Srbiji i njihove „nezavisne“ medije (koji su sve, samo ne zaista nezavisni) da vide kakve mogu biti realne posledice mržnje koju svakodnevno promovišu i laži koje spinuju. Sjedinjenim Američkim Državama, predsedniku Trampu, njegovoj porodici i čitavom njegovom timu, želim svu sreću i sve najbolje“, napisala je Brnabić.

Podsećamo, na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa je na mitingu u saveznoj državi Pensilvaniji pokušan atentat, a Tramp, koji je ranjen u uvo se oseća dobro, prema izveštajima tajne službe.

Napadač je ubijen, a nakon toga i identifikovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari