"SNS ima većinu za formiranje vlasti, lična zahvalnost Vučiću": Predsednik Skupštine grada Niša zakazao konstititutivnu sednicu novog saziva za 12. avgust 1Boban Džunić: Foto Violeta Miličević

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić saopštio je danas da je zakazao konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine za 12. avgust i dodao da je obavešten da lista „Aleksandar Vućić- Niš sutra“ ima većinu za formiranje vlasti u gradu.

On je još kazao da opoziciji nakon što Skupština grada na konstitutivnoj sednici bude donela odluku o potvrđivanju mandata odbornika ostaje još jedan pravni lek- podnošenje žalbe na tu odluku u roku od sedam dana, nakon čega Viši sud odlučuje o žalbi u roku od 30 dana.

„Predstavnici jedne od opozicionih listi (GG „Dr Dragan MIiić“, prim. aut.) sve vreme je govorila da će iskoristiti sva pravna sredstva, tako da će se verovatno držati svojih stavova, i iskoristiti i ovaj pravni lek. To neće odložiti konstituisanje Skupštine, ona će biti konstituisana, i radiće regularno tih 30 dana, dok sud bude odlučivao, ukoliko takva žalba bude podneta“, rekao je Đunić na konferenciji za novinare.

On je kazao da je prilikom zakazivanja konstitutivne sednice Skupštine grada postovao Zakon o lokalnim izborima i rokove koje on propisuje, ne želeći da komentariše drugačija tumačenja rokova od strane koalicije „Biramo Niš“.

„Gradska izborna komisija me je 26. juna obavestila da je Viši sud odbio žalbu jedne opozicione liste na njenu odluku da odbije prigovor na rešenje o dodeli odborničkih mandata. Ja sam u roku od dva dana zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine grada, iako sam imao rok od deset dana da to učinim. Rešenje o dodeli mandata postalo je pravosnažno nakon što je Viši sud odbio žalbu te opozicione liste, i od tada su počeli da teku zakonski rokovi za održavanje konstitutivne sednice“, rekao je Džunić.

On se zahvalio odbornicima u prethodnom sazivu, gradskoj upravi i medijima, a „ličnu zahvalnost“ na „ukazanom poverenju i podršci“ da obavlja „visoku funkciju predsednika Skupštine grada“ uputio je Srpskoj naprednoj stranci, a posebno njenom osnivaču i predsedniku Srbije Vučiću.

Na pitanje da li se nada nekoj novoj funkciji, on je odgovorio da će o tome, kao i do sada, odlučivati stranački organi.

„U politiku sam ušao kao ostvaren čovek, sa advokatskom karijerom, a u međuvremenu i doktorirao. Kao član SNS i dalje ću podržavati politiku Aleksandra Vučića, a od nekim daljim funkcijama odučivaće kao i do sada organi SNS-a. Uostalom, nije politika ceo život, ima ga i izvan politike“, kazao je on.

GIK je dodelila 30 mandata koaliciji oko Srpske napredne stranke, 30 mandata strankama koje su u predizbornoj kampanji nastupale kao opozicija, od kojih 16 mandata GG “Dr Dragan Milić”, deset listi “Biramo Niš” i po dva listama “Kreni-promeni- I ja sam Niš” i “Ujedinjeni- Nada za Niš”, a edan mandat Ruskoj stranci.

Ovakva odluka GIK omogućava koaliciji oko SNS da ima tesnu većinu u Skupštini i formira gradsku vlast, pošto je u savezništvu sa Ruskom strankom.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

Na konstitutivnoj Skupštini grada će se birati i izvršna vlast

Na konstituvnoj sednici Skupštine grada biraće se rukovodstvo Skupštine, kao i izvršna vlast, rekao je Džunić.

Na dnevnom redu biće potvrđivanje mandata odbornicima, izbor predsednika Skupštine i njegovog zamenika, kao i postavljanje sekretara Skupštine i njegovog zamenika.

Biraće se, takođe, gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća.

Odbornici će birati i predsednika i članove skupštinskog Odbora za imenovanje, Odbora za mandatno- imunitetska pitanja i Odbora za adminstrativna pitanja.

Sednica će početi u 10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari