Naprednjaci jure ljude po parkovima nudeći im novac da dođu na SNS miting: Skup će morati da uveličaju i upravnici i čuvari u zatvorima 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

I pored pritisaka, ucena i spiskova po preduzećima i ustanovama širom Srbije, naprednjaci očigledno imaju problem da popune kvote za kontramiting 26. maja. Osim radnika javnih preduzeća i ustanova, za potrebe popunjavanja broja pristalica Aleksandra Vučića na skupu, biće angažovani upravnici i čuvari u zatvorima, a traje i „vrbovanje“ građana po parkovima i kafićima, odnosno nepoznate osobe im prilaze nudeći novac za učešće na mitingu.

Na hiljade korisnika mobilne telefonije juče je dobilo identičnu SMS poruku:

„Predsednik Aleksandar Vučić Vas poziva da učestvujete na velikom narodnom skupu „Srbija nade“ u Beogradu, ispred Narodne skupštine, u petak, sa početkom u 19h. Uvereni smo da Vašim prisustvom možete pomoći u odbrani Srbije od onih koji žele da je sruše. Za potvrdu dolaska, odgovorite sa DA“.

Pojedini članovi SNS-a koji nisu mogli da ispune kvote, pribegli su alternativnim i posve neobičnim rešenjima – prilazeći nepoznatim ljudima po parkovima i kafićima, i nudeći im novac, sendvič i kiselu vodu, za dolazak u Beograd na skup „Srbija nade“.

Takvo iskustvo je juče imao Vladan Slavković iz Lokalnog fronta u Kraljevu. Naime, on je bio u Novom Sadu, i dobio neočekivanu ponudu za put u Beograd.

„Samo što sam seo u kafić…“

– Samo što sam seo u kafić sa prijateljem, prišla mi je žena i odmah krenula sa pričom. Pitala nas je da li bismo u petak išli u Beograd na miting SNS-a, rekavši da će nam za to biti plaćeno po 4.000 dianara, kao i da ćemo dobiti sendvič i kiselu vodu – priča Slavković.

Kaže da su prvo mislili da je u pitanju neka šala, međutim, žena je bila ozbiljna.

– Pitao sam je odakle im novac da plaćaju ljudima, na šta je ona odgovorila da je to od donatora SNS-a. To je novac građana Srbije, rekao sam, ali ona nije marila. I još se naljutila što nećemo da prihvatimo njenu ponudu – kaže Slavković.

Kroz šalu dodaje da mu je žao što kraljevački botovi dobijaju samo po 1.500 dinara za dolazak u Beograd, dok novosadski dobijaju čak 4.000.

Novosađanka je nakon obilaska kafića obilazila i parkove, prilazeći ljudima na klupama, sa „primamljivom“ ponudom i spiskom u rukama.

Novinar novosadskog portala 021.rs Žarko Bogosavljević kaže za Danas da su im se tokom jučerašnjeg dana javljali brojni čitaoci, navodeći da im je nepoznata žena prilazila i nudila odlazak na miting u Beograd. Kako kaže, onima kojima je prilazila ponavljala je i da njihovo prisustvo na skupu ne plaća „predsednik od svojih para“, već simpatizeri i partija. Jedini uslov za odlazak je bio da ste punoletna osoba.

U Novom Sadu jure zaposlene

– U Novom Sadu jure zaposlene po državnim služama, ali tako je bilo uvek. Nismo čuli za nešto specifično, što se razlikuje od ranijih mitinga. A ovo za park nam smešno, jer je nesvakidašnje. Verovatno žena mora da povede određen broj ljudi, ali nije uspela da ih nakupi, pa je odlučila da proba na ulici da ispuni kvotu – smatra Bogosavljević.

Advokat Nikola Lakić ističe za Danas da je kontramiting koji organizuje Aleksandar Vučić samom sebi, još jedan od dokaza koliko on od Srbije pravi državu zarobljenih institucija.

– Tog dana Srbija staje, ali ne zbog tuge, nagomilanog nasilja ili empatije zbog tragedija koje su nas zadesile, već zbog toga što pomahnitalom vođi dolaze da aplaudiraju i kliču njegovi simpatizeri, zbog poljuljanog samopouzdanja i rejtinga. Tog dana neće raditi opštine, javna preduzeća, smanjenim kapacitetom radiće bolnice i domovi zdravlja, ali prvi put u istoriji zavodi za izvršenje krivičnih sankcija – zatvori, imaće samo minimum rada jer su upravnici dobili naređenje da zaposleni u zatvorima moraju na miting podrške Alesandru Vučiću. Jedino je dobro što se još uvek nisu setili da povedu i zatvorenike sa čuvarima – ukazuje Lakić.

On dodaje da je SNS za miting zakupio 3.600 autobusa, međutim, kako kaže, imaju problem da ih napune, tako da je u toku opsežna akcija prikupljanja pristalica, „gde se ne preza od raznih pretnji, ucena i plaćanja građana kako bi došli na taj tužni skup“.

Apsurdna situacija

– Apsurdna je i situacija da se režim Aleksandra Vučića sprema da sruši staru autobusku stanicu zbog izgradnje Beograda na vodi, i godinama ne uspeva da završi novu na Novom Beogradu, ali da će prvi autobusi na nezavršenoj stanici biti autobusi sa pristalicama Aleksandra Vučića, koji će na dan mitinga biti parkirani na toj nezavršenoj stanici – navodi Lakić.

Profesor prava Bojan Pajtić kaže za Danas da, prema njegovim informacijama, u većini javnih preduzeća i ustanova ustanovljena je obaveza zaposlenih, da, bez obzira na političke uverenja, odu na miting SNS.

– Radi kontrole, ljudima se zabranjuje da na skup odu svojim automobilima i primoravaju ih da svi za Beograd odu u “pokretnim torovima”, to jest autobusima u koje će moći da se uđe, ali ne i izađe bez dozvole i naloga. Sve ovo, uključujući i činjenicu da pojedine osobe po Novom Sadu otvoreno nude prolaznicima novac za odlazak na miting naprednjaka, govori u kolikoj je panici režim i koliko, u tom strahu, nisu spremni da pokažu racionalnost. Poseban je problem što su ograničavanje slobode kretanja i potkupljivanje građana krivična dela – ukazuje Pajtić.

Spiskovi u javnim preduzećima

Podsetimo, Danas je pisao da se mnogim javnim preduzećima, bolnicama i zdravstvenim centrima, vrtićima, školama prave spiskovi zaposlenih koji će ići na miting SNS-a 26. maja, uz prećutnu saglasnost ili direktnu naredbu da je odlazak obavezan.

Pošta Srbije je otišla najdalje, pa će zaposleni biti u obavezi ne samo da se upisuju pre polaska na skup „Srbija nade“, već će morati da se upisuju i neposredno nakon završetka mitinga, kako nekom ne bi palo na „odšeta“ tokom skupa.

Mnoge opozicione partije, sindikati i advokati, pozivali su građane koji su primorani da idu na naprednjački miting, nudeći im pravnu pomoć ukoliko im direktor ili poslodavac preti otkazom ili ih ucenjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari