Iako lokalnu vlast u Šapcu imaju stranke okupljene oko Zajedno za Srbiju, proteklog vikenda desio se svojevrstan puč kada su zbog obilnih padavina u selu Gornja Vranjska istaknuti funkcioneri SNS preuzeli izvršna javna ovlašćenja. Naime, oni su u noći 28. marta, koristeći situaciju izazvanu poplavama, preuzeli komandu nad pripadnicima Policijske uprave,

Vatrogasne jedinice i Službe za zaštitu i spasavanje, i naredili evakuaciju jednog dela stanovništva. Zbog toga je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uputio pismo premijeru Aleksandru Vučiću kao i šefu misije EU Majklu Davenportu. Pored ostalog izražena je sumnja da to nije moglo biti urađeno bez dogovora sa nekim od članova Vlade Srbije. To je i protivno principima pravne države i modernog društva. Po zakonu komandu o hitnoj evakuaciji jedino može izdati komandant Štaba za vanredne situacije grada Šapca, a to je gradonačelnik. Gradska uprava podnela je krivične prijave protiv određenih funkcionera SNS u Šapcu i N. N. lica za izazivanje opasnosti po zdravlje i bezbednost građana i preuzimanje radnje protivno Zakonu o vanrednim situacijama.

Ovo je samo nastavak u pokušaju da se SNS nekako dokopa vlasti. Naime, tokom prošlogodišnjih poplava ostale su brojne nepoznanice o ingerencijama. Vlada Srbije tada je postavila generala Dikovića za komandanta Štaba za vanredne situacije u Šapcu, ali je velikim delom te poslove vodio dr Boban Birmančević, narodni poslanik SNS. Ispostavilo se da je Birmančević izdejstvovao poseban pečat Gradskog štaba za vanredne situacije, što je, po mnogima, svojevrsna uzurpacija i bezakonje. Tako je za angažovanje mehanizacije, opreme i radova na sprečavanju poplava šabačkim preduzećima ostao dug od 63 miliona dinara, i jedino u Šapcu ti računi nisu namireni iz republičke kase. Tek na poslednjoj sednici gradske skupštine dr Birmančević je obećao da će dug biti isplaćen ali prethodno da to plati gradska uprava, što će kasnije biti refundirano.

A na toj sednici desilo se da šef odborničke grupe SNS Blaža Knežević nije hteo da napusti govornicu, što je od njega tražio predsedavajući, tako da je nastavak sednice održan u sredu.

Šabac je jedna od retkih lokalnih samouprava gde je vlast od 2000. godine u rukama stranaka demokratske provincijencije, a trenutno vodeću polugu čini ZZS, odnosno odbornici koji su se izdvojili iz DS. Uz Zapadnu Srbiju (nezadovoljna grupa izašla iz URS), DS, SPS, SPO, i nekoliko nezavisnih odbornika to čini 50 od ukupno 69 glasova u gradskoj skupštini. U svemu tome simptomatično je da republička vlast nema sluha za Šabac, jer, na primer, ministarka dr Zorana Mihajlović dođe u selo Krivaja zbog problema sa putem, ali uopšte ne konsultuje lokalnu vlast, ili ne dođe sa bivšim šefom delegacije EU Vensanom Dežerom u Šabac zbog projekata regionalne deponije i prečišćavanja otpadnih voda u šta je EU uložila 15 miliona evra. Ali, zato je došla u prostorije gradske uprave u svojstvu funkcionera SNS da razgovara sa građanima. S druge strane, Šabac još nije dobio odgovor od republičke vlasti o zapošljavanju deset lekara na seoskom području koje bi sam finansirao, ili o projektu termoizolacije zgrada u čitavom naselju Benska bara. Po aktivnosti na energetskoj efikasnosti Šabac je prvi u Srbiji, kao što je i prva gradska uprava koja je izdala municipalne obveznice za građane i pravna lica, a u cilju uštede prva je objedinila javne nabavke za škole, javna preduzeća i ustanove. Ono što je bitno za Šabac je izgradnja auto-puta od Rume, jer dnevno ovim pravcem prođe više od deset hiljada vozila, ali o tome republička vlast malo šta kaže.

Pritisci

Svojevrstan pritisak je i nedavno razrešenje privremenog zastupnika kapitala lista „Glas Podrinja“ Dragana Mirkovića. On je na ovoj funkciji bio od sredine 2013. godine i za to vreme firma je rasterećena brojnih dugovanja i uvedena u stabilne vode poslovanja. Agencija za privatizaciju za novog zastupnika imenovala je Slavicu Trifunović, inače direktoricu RTV Kragujevac i pomoćnicu ministra kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari