Zbog pretnji islamista sa severnog Kavkaza, koji su u decembru izveli dva samoubilačka napada u Volgogradu kada su poginule 34 osobe, da će meta napada tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju biti svi, uključujući i turiste, danima se objavljuju različite procene o bezbednosnoj situaciji u Rusiji. Igre će obezbeđivati ratni brodovi, borbeni avioni i podmornice.


Rusi tragaju za troje potencijalnih bombaša samoubica, među kojima je i jedna žena za koju se veruje da je u Sočiju. Policija je hotelima podelila letke s njenim likom, a prema medijskim izveštajima, reč je o Ruzani „Salimi“ Ibrahimovoj, udovici paravojnika iz kavkaskog regiona. Neki je opisuju kao „crnu udovicu“ – zloglasni tip teroristkinja koje su se pojavile posle sukoba Rusije i čečenskih separatista. Mnoge od njih su supruge pobunjenika koje su ubile vladine snage i optužuju ih za samoubilačke napade visokog profila.

Stejt department upozorava sve koji će učestvovati na ZOI da budu pažljivi kada je reč o ličnoj bezbednosti. Pentagon je saopštio da su SAD spremne da pruže Rusiji podršku, pa i raspoređivanje flote u Crnom moru. Iako im se stavovi često ne podudaraju, o bezbednosnim pitanjima Olimpijskih igara, koje će biti održane od 7. do 23. februara, u utorak su razgovarali predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin. Ruski lider je nedavno izjavio da će njegova zemlja „učiniti sve što je potrebno“ da osigura bezbednost na Olimpijadi, dodajući da su bezbednosne operacije proširene i na oblasti van Sočija.

Čini se da je održao obećanje, pošto Soči trenutno više liči na tvrđavu nego na domaćina igara. Stroge mere bezbednost su na snagu stupile 7. januara. Svako ko želi da ostane duže od tri dana mora da se prijavi lokalnim vlastima. Svi posetioci dobijaju posebnu propusnicu, a vozila iz drugih regiona Rusije neće biti puštana u Soči, osim akreditovanih kamiona koji snabdevaju grad namirnicama i proizvodima. U gradu postoje „zabranjene zone“, poput granične oblasti ka republici Abhaziji i planine iza Krasnaje poljane, gde će se održavati takmičenja. Osim toga, svi strani radnici i ljudi bez važećih dokumenata šalju se kući. Tako se i oko 100 ilegalnih radnika iz Srbije vratilo u otadžbinu.

Pojedini analitičari smatraju da će Soči biti najsigurniji grad koji je ikada organizovao Olimpijske igre. Ipak, postoje razlozi za zabrinutost. Nedavno se na internetu pojavio video- snimak na kome jedan muškarac na ruskom jeziku kaže da će napadi u Sočiju biti „za svu muslimansku krv koja se proliva svakog dana širom sveta – u Avganistanu, Somaliji, Siriji“. „To će biti naša osveta“, rekao je on i dodao da su napade u Volgogradu izvršila dvojica muškaraca u ime grupe „Vilajet Dagestan“, koja je povezana s iračkom frakcijom „Ansar al suna“. „Opasnost je apsolutno stvarna“, rekla je za Dojče vele Jekatarina Sokirjanskaja iz Međunarodne krizne grupe, dok Aleksej Filatov, bivši oficir specijalne antiterorističke jedinice „Alfa“, navodi da bi bezbednost trebalo da bude na prvom mestu, a udobnost na drugom.

Olimpijski komiteti Nemačke, Italije, Mađarske i Slovenije saopštili su da su primili mejlove u kojima se preti napadima na ZOI u Sočiju, dok su pojedini američki zvaničnici i najmanje jedan sportista – francuski snoubordista Gzavije de la Rue – izrazili zabrinutost. Američki senator Agnus King, član Obaveštajnog odbora Senata, izjavio je da ne bi išao na Olimpijske igre, a republikanac Majk Rodžers, predsedavajući Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, pozvao je Vladu Rusije na saradnju sa SAD oko razmene obaveštajnih podataka.

MEDVEDEV: Nema razloga za brigu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je za Si-EN-En da bezbednosni rizik na ZOI u Sočiju nije ništa veći u odnosu na druge igre. On je naveo da po američke sportiste nema posebnih pretnji u Sočiju i istakao da je ubeđen da će Vlada Rusije biti sposobna da zaštiti sve koji dođu na takmičenje. Bivši direktor CIA i NSA Majkl Hejden, smatra da će Soči biti bezbedan. On je za Si-En-En izjavio da će Amerikanci biti sigurni. Slično mišljenje ima i Tara Lipinski, koja je osvojila zlatnu medalju na ZOI 1998, pošto je izjavila da se u Sočiju oseća bezbedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari