Nacionalni savet vladajućeg Ujedinjenog narodnog pokreta (UMP) sastao se tokom vikenda kako bi, pet meseci pre prvog kruga opštinskih i kantonalnih izbora, primirio nezadovoljstvo dela članstva i lidera stranke. Razlog nezadovoljstva je „otvaranje“ stranke, po želji Nikole Sarkozija, prema opoziciji.

Nacionalni savet vladajućeg Ujedinjenog narodnog pokreta (UMP) sastao se tokom vikenda kako bi, pet meseci pre prvog kruga opštinskih i kantonalnih izbora, primirio nezadovoljstvo dela članstva i lidera stranke. Razlog nezadovoljstva je „otvaranje“ stranke, po želji Nikole Sarkozija, prema opoziciji. U Vladi od 32 člana petorica su iz Socijalističke partije (PS): Bernar Kušner, ministar spoljnih poslova; Žan-Pjer Žuje, ministar za evropske poslove; Erik Beson, ministar za razvoj; Žan-Mari Boke, ministar za saradnju i frankofoniju i Marten Irš, ministar za solidarnost i borbu protiv siromaštva; ministar odbrane Erve Moren član je centrističke Unije za francusku demokratiju (UDF). Pored toga, socijalista Dominik Stros-Kan postao je generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda zahvaljujući Sarkozijevoj podršci, a predstavnik levog krila PS Džek Lang drugi je čovek Komisije za modernizaciju državnih institucija.
Pored otvaranja najznačajnijih državnih organa za lidere opozicije, Nikola Sarkozi želi da održi svoje predizborno obećanje i uvede delimičan proporcionalni sistem u Skupštinu. Prema predlogu Komisije za modernizaciju institucija, od 575 poslanika 30 bi postali poslanici prema proporcionalnom sistemu. Poslanička mesta bi bila dodeljena strankama prema ukupnom broju osvojenih glasova, iako ta mesta nisu „zaslužile“ prema većinskom sistemu. Korist od tog delimičnog proporcionalnog sistema imao bi Nacionalni front desničarskog ekstremiste Žan-Mari Le Pena, nova Demokratska stranka (MODEM) Fransoa Bajrua i ekstremna levica.
Ogromna većina poslanika iz redova UMP neće ni da čuje za proporcionalni sistem. Čak i „na kašičicu“, proporcionalni sistem je za njih opasan. Danas bi na osnovu njega najmanje petnaestak poslanika UMP moglo ostati bez mesta, a u budućnosti, ako bi se taj sistem proširio na veći broj mesta, još više poslanika UMP ostalo bi bez posla. Otvaranje vlade prema opoziciji već je mnoge prvake UMP razočaralo jer su sebe videli na tim mestima. Deo članstva naročito je ozlojeđen zbog učešća prvaka socijalista u vlasti jer u tome vide udaljavanje od desničarskih ideja. U petak, neposredno pred sastanak Nacionalnog saveta UMP, ministar za solidarnost i borbu protiv siromaštva Marten Irš ustao je u odbranu ljudi bez stanova koji su protestovali u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari