Društvenu stvarnost u Srbiji obeležavaju duboko ukorenjeni i rašireni rodni, etnički i drugi stereotipi i predrasude i visok nivo socijalne distance prema pojedinim nacionalnim, verskim, seksualnim i drugim manjinama, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju za 2014. godinu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, koji je podnet Narodnoj skupštini.

Kako se dodaje, to su ključne prepreke za uspostavljanje stvarne jednakosti i pune društvene uključenosti svih društvenih grupa i pojedinaca.

„Zato je, i pored relativno zadovoljavajućeg antidiskriminacionog pravnog okvira i brojnih aktivnosti na planu sprečavanja i suzbijanja diskriminacije, ova negativna i opasna društvena pojava još uvek široko rasprostranjena u Srbiji“, navodi se u izveštaju.

Služba Poverenika i dalje najveći broj pritužbi dobija zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti. Slede pritužbe po etničkoj osnovi, zdravstvenom stanju, starosnoj dobi, invaliditetu i polu. Više od trećine pritužbi tokom 2014. podneto je zbog diskriminacije u postupku zapošljavanja ili na radnom mestu, a iza njih su pritužbe zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, pružanju javnih usluga i korišćenju objekata i površina, u obrazovanju i stručnom osposobljavanju.

„Najviše pritužbi podneto je protiv pravnih lica i državnih organa. Služba Poverenika i dalje prima relativno veliki broj pritužbi koje se odnose na povrede zakona koje nisu u nadležnosti Poverenika, što pokazuje da građani još ne razlikuju diskriminaciju od drugih nezakonitih postupanja i nisu u potpunosti upoznati sa ovlašćenjima Poverenika“, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari