Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni korak je bliži republikanskoj predsedničkoj nominaciji, pošto je pobedio na preliminarnim izborima u Vašingtonu, Merilendu i Viskonsinu. U Merilendu je ubedljivo potukao bivšeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma, dok je u Viskonsinu trijumf bio neizvesniji.

U Vašingtonu gde Santorum nije bio na izbornoj listi Romni je osvojio čak 70 odsto glasova. Ankete pokazuju da su birači prilikom glasanja najviše razmišljali o tome da li je kandidat sposoban da porazi Obamu.

Romni je posle pobede nazvao Obamu „nedodirljivim liberalom“ i optužio predsednika za konfiskovanje imovine građana zbog neisplaćenih kredita, za vladine dugove i cene gasa. On je naglasio da je za vreme Obaminog mandata više Amerikanaca ostalo bez posla nego tokom mandata bilo kog drugog predsednika od velike depresije.

– Ovih poslednjih nekoliko godina je bilo teško, a postale su još teže zbog grešaka i propusta američkog rukovodstva – naglasio je Romni.

Analitičari ocenjuju da je bivši guverner Masačusetsa blizu pobede, jer Santorum uskoro neće moći da ga stigne u preliminarnoj izbornoj utakmici. Santorum je najveći broj glasova osvojio u utorak u Viskonsinu – 37,7 odsto, te je bio ozbiljan konkurent Romniju koji je imao 42,5 odsto glasova. Da bi neko pobedio na preliminarnim izborima potrebno je da osvoji 1.144 delegatska mesta.

Romni i njegovi saveznici su do sada potrošili 53 miliona dolara na reklamnu kampanju, dok su njegova tri rivala zajedno potrošili 27 miliona dolara.

Obama je u utorak kritikovao predlog budžeta Romnijevog saveznika Pola Rajana, kongresmena iz Viskonsina. Predsednik SAD je rekao da takozvani Rajanov budžet predstavlja „slabo prekriveni socijalni darvinizam“. On je osudio Romnija zato što podržava taj budžet.

– Čak ga je nazvao veličanstvenim, što je reč koju retko kada čujete kada se govori o budžetu – rekao je Obama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari