Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada Požarevca usvojen je najznačajniji akt ove institucije – budžet u iznosu od oko tri milijarde dinara koga je, u ime Gradskog veća, obrazložio predsednik ovog skupštinskog organa, gradonačelnik Miodrag Milosavljević.

Prema procenama skupštinske većine, karakter budžeta je ocenjen kao socijalni ali i razvojni. Između ostalog, budžetski Fond za zaštitu životne sredine raspolagaće sa 471.000 dinara, a investicioni potencijal raspoređen na ostale budžetske korisnike iznosi oko 632.000 dinara. U investicijama 20 miliona dinara iz budžeta biće izdvojeno za opremanje vrtića u Burjanu koji bi trebalo da bude otvoren na proleće. 66.000.000 dinara je namenjeno za izgradnju vrtića na petrovčkom putu, 65.000.000 je učešće grada za adaptiranje nove zgrade bolnice. Grad od naredne godine počinje da vraća bankarski kredit koji je koristio u poslednje dve godine. Ukidaju se tri fonda u budžetu: za razvoj, solidarnu stambenu izgradnju i protivpožarnu zaštitu.

Detalnije o ovoj sednici govorio je predsednik Skupštine Požarevca, Miomir Ilić. – Prva tačka bila su izmene i dopune finansijskih planova javnih preduzeća koji su direktni korisnici buđetskih sredstava. S obzirom da je u zadnjem kvartalu memoranduma fiskalnoj politici smanjio koeficijent koji je predviđen za povečanja zarada sa 2,2 odsto na 1,8 procenata i u tom cilju je neophodno potrebno da se izvrši usaglašavanje finansiskih planova javnih preduzeća.

Druga tačka su, takođe, bile izmene i dopune programa fonda za zaštitu životne sredine nastalih u izmeni finaskih prihoda s obzirom da je tokom 2011. godine smanjen prihodni deo iz ovog fonda koji se prenosi lokalnoj samoupravi tako što je isto tako vrlo bitno.

Budžet grada Požarevca za 2012. godinu, koji sadrži u svojoj osnovi budžet direktnih korisnika to je gradonačelnik i gradsko veće, skupština, organ uprave i javno pravobranilaštvo. U sastavu budžeta grada Požarevca je budžet gradske opštine Kostolac tako da se donosi odluka o prenosu sredstava gradskoj opštini Kostolac za njihov rad u narednoj 2012. godini.

Naredna tačka je bilo donošenje odluke o planovima i programima rada u javnim preduzeća za 2012. godinu.

Isto tako je veoma značajna tačka koja kada se tiće gasifikacije grada Požarevca. Znamo da je pre četiri godine potpisan ugovor gasifikacije grada Požarevca sa određenim subjektima. Sa Srbija gasom i Gasinvestom kao strateškim partnerom i das u otpočeti radovi ali posle izmena zakona energetike, izmenjen kriterijum o načinu i finansiranja ove oblasti koji je mnogo povoljniji za lokalnu samoupravu i građane tako da u ovom delu ima više odluka. Prva je da se poništava dosadašnji ugovori o izradi gasifikacije na teritoriji grada Požarevca, znači onog osnovnog ugovora i aneksa i sklapanje novog ugovora sa Srbija gasom i strateškim partnerom Gasinvestom znači zadržava se u predlogu isti strateški partner koji je tu otpočeo radove. Cene i programi su urađeni u predlozima a finansiranje svih radova vršiće se preko Srbije gasa koja je izdvojila sredstva za posle donošenje programa Južni tok gasifikacije Srbije da se magistralni cevovod gasifikacije dovede do grada Požarevca i dalje ostalih lokalnih samouprava Braničevskog okruga ovim ugovorom se reguliše pitanje izgradnje sekundarne mreže i mernopredajnih stanica na teritoriji grada Požarevca tamo gde nemože da prođe toplifikacija i gde su zainteresovani građani ukoliko negde nežele toplifikaciju da pređu na gasifikaciju sistema. Za nas je isto tako važno da gasifikacija obuhvata prostor buduće industrijske zone kao i dalje kratko ide prema Ostrvu gde će u prirodnom rezervoaru da se upumpavaju gas i koristiće se kao rezerva za napajanje termoelktrane Kostolac zbog visoke cene energenata derivata nafte. Ovlaščenje gradonačelnika za potpisivanje ugovora i samim tim činom se daje mogučnost da ako odbornici private te predloge da se ubaci još jedna mogučnost da se u roku od tri godine pored toplifikacije onim delom gde je predviđeno planom radi gasifikacija.

Zato se radi poseban prostorni plan za ovaj deo grada da ipak iznađemo mogučnost da otkupimo ovaj vojni objekat na kome bi gradili stanove za vojsku celo tržište pre svega izgradnju obdaništa i možda gerontološkog centra. Doneli smo zaključak da stupimo u dalje u pregovore ako je moguće da se cena spusti na realan nivo onda lokalna će lokalna samouprava doneti jednu odluku na nekoj od narednih sednica skupština, prokomentarisao je predsednik skupštine, Miomir Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari