Svega četiri dana bila je na snazi odluka jordanske vlade o povećanju cena gasa od 90 oktana za 10 odsto i dizel goriva kao načina da se rastereti državni budžet u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda. Demonstranti, koji su prethodnih dana na ulicama negodovali zbog povećanja cena goriva, naterali su jordanskog kralja da povuče odluku.


Ne samo da je rukovodstvo uzdrmano protestima i revoltima u regionu, već konstantno strahuje od oživljavanja političkih i socijalnih nemira u kraljevstvu, smatraju analitičari. Štaviše, sve veći broj izbeglica iz Sirije dodatno napreže finansije i stabilnost Jordana i njegovih šest miliona stanovnika.

Demonstracije u Amanu predvodile su pristalice Muslimanske braće. Protesti hiljada ljudi organizovani su i u Irbidu, najvećem gradu severno od prestonice, na kojima su viđene parole sa antivladinim sloganima.

Poništenju odluke doprinelo je i to što je 89 od 120 parlamentaraca potpisalo inicijativu o nepoverenju vladi premijera Fajeza Taravneha ne samo zbog cena goriva, već i zbog nepotizma, prenosi Petra, zvanična jordanska novinska agencija. Stoga je kralj naredio Taravnehu da „zamrzne“ odluku o povećanju cena, prenosi agencija.

Nezadovoljstvo u zemlji tinja već duže vreme. Jordanci su prošle godine prvi put ozbiljno osporili vladavinu kralja Abdulaha, važnog američkog saveznika koji je postavljen na tron pre 13 godina. Demonstranti su masovno na ulicama zahtevali demokratske reforme, više socijalnih olakšica te slamanje korupcije. Kralj i tada nije časio časa pa je vrlo brzo smenio prvog čoveka vlade i obećao političke reforme. Iako je od tada smenio još dvojicu premijera javnost nije zadovoljna promenama. Stručnjaci ocenjuju da je nasilje u u susednoj Siriji i brutalna supresija vlade Bašara Asada utukla entuzijazam pojedinih aktivista u Jordanu koji se plaše sličnog scenarija u svojoj zemlji. To je i razlog što su u proteklih nekoliko meseci talasi demonstracija utihnuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari