Nakon deceniju i po podstanarskog staža u zgradi lokalne „Elektrodistribucije“, Centar za socijalni rad, sa osam zaposlenih, konačno je dobio svoj krov nad glavom. Moderno opremljen prostor nalazi se na četvrtom spratu novog krila opštinske zgrade u centru grada, u kom su smeštene državne instutucije, a u njegovo opremanje i adaptaciju Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i opština Nova Varoš uložili su ukupno 6, 7 miliona dinara.


Nove prostorije Centra za socijani rad na upotrebu je zaposlenima svečano predao ministar Rasim Ljajić u prisustvu predsednika opštine Slaviše Purića. Prema Ljajićevim rečima, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, na čijm čelu se nalazi, u poslednje dve godine je na ime pomoći stanovništvu Nove Varoši pogođenom ekonomskom krizom izdvojilo više od 11, 5 miliona dinara. „Obaveza Ministarstva, Vlade Srbije, kao i samih opština jeste da i dalje brinu o najugroženijim kategorijama stanovništva. Prema našoj proceni, u Srbiji 200 do 300 hiljada građana neće moći da bez pomoći države i njenih socijalnih programa obezbedi sebi egzistenciju“, rekao je Ljajić.

Broj korisnika usluga Centa za socijalni rad u stalnom je porastu, a razne vidove socijalne pomoći lane je korisitilo skoro 1.300 porodica, što je za oko 900 više nego pre desetak godina. Pored države, u rešavanje egzistencijalnih problema najsiomašnijeg dela stanovništva aktivno se uključila i lokalna samouprava koja je, prema rečima direktorice Centra Mirjane Paunović, samo tokom prošle godine iz opštinskog budžeta izdvojila oko sedam miliona dinara za jednokratnu novčanu pomoć socijalno ugroženim.

– Briga o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva je jedan od prioriteta opštinske vlasti. U našoj opštin, koja kao i država trpi posledice svetske ekonomske krize, na žalost , sve je više siromašnih, te će opština i dalje kroz niz programa i budžetskih socijalnih davanja nastojati da bar malo olakša svakodnevne muke onima koji žive na rubu egzistencije – rekao je predsednik opštine Slaviša Purić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari